Reklama

Pięć egzotycznych pokarmów, które mogą uratować twoje zdrowie

Żurawina to jedno z najlepszych dostępnych w naturze źródeł witaminy C, pomidory chronią skórę przed czerniakiem, a marchewka wyostrza wzrok. Popularne warzywa i owoce to bogate źródło antyoksydantów, które spowalniają starzenie się organizmu i przeciwdziałają zmianom nowotworowym. Każdego roku na tę listę trafiają kolejne, zazwyczaj obcobrzmiące pokarmy. Wybraliśmy dla was te najzdrowsze!

Gorzki melon

Gorzki melon spożywany jest od wieków w Azji, Afryce i na Karaibach. Kochają go również mieszkańcy Okinawy, znani z doskonałego zdrowia i długowieczności. Gorzki melon ma właściwości przeciwutleniające i antywirusowe. Badania wykazały również, że może mieć działanie antycukrzycowe. Najnowsze badania amerykańskich naukowców z University of Colorado Cancer Center przynoszą jeszcze jedną dobrą wiadomość - gorzki melon ma silne działanie antynowotworowe. U myszy, na których testowano sok z tego owocu, zaobserwowano zmniejszenie zmian nowotworowych nawet o 64%! 

Gorzki melon może być stosowany w zapobieganiu oraz leczeniu nowotworów sutka, okrężnicy, wątroby, żołądka, ale również trzustki. Ten ostatni jest szczególnym przypadkiem zakłócenia gospodarki cukrowej i jednym z najbardziej agresywnych nowotworów. Trwają już prace nad stworzeniem leku na bazie sproszkowanego gorzkiego melona. 

Reklama

Camu Camu

Owoce camu camu to lekko kwaśne czerwono - fioletowe jagody rosnące w Ameryce Południowej i od lat znajdujące tam zastosowanie w medycynie naturalnej. Używa się ich również jako naturalnego aromatu do dżemów. Camu Camu znane są jednak głównie z prozdrowotnych właściwości - to kopalnia witaminy C, błonnika i przeciwutleniaczy. Ze względu na rekordową wręcz ilość kwasu askorbinowego, camu camu wzmacniają odporność organizmu i wspomagają naprawę komórek. 

Owoce camu camu mają również działanie rozluźniające i uspokajające, a nawet antydepresyjne! Najnowsze badania wykazały również, że skutecznie chronią one narządy płciowe i zapobiegają bezpłodności.   

Grzyby reishi

Grzyby reishi (z chińskiego lingzhi) od tysiącleci znane są w Azji jako symbol długowieczności. Zawierają wszystkie niezbędne dla naszego zdrowia minerały takie jak mangan, miedź, cynk, magnez, witaminy z grupy B i pełen zestaw aminokwasów. 

Wyniki badań prowadzonych przez wiele lat na Tajwanie nie pozostawiają wątpliwości - reishi zapobiegają zmianom w naczyniach krwionośnych, przeciwdziałają powstawaniu nowotworów i wydłużają życie! 

Grzyby reishi to prawdziwy superpokarm! Wzmacniają odporność, chronią układ nerwowy i leczą bezsenność. Sproszkowane grzyby reishi możesz dodawać do ulubionych koktajli, zup, a nawet dressingów. 

Baobab

Baobaby to rekordowo wysokie i majestatyczne drzewa rosnące w Afryce, Australii i na Madagaskarze. Pod względem zawartości wapnia, baobab dwukrotnie przewyższa mleko, jest również bogatym źródłem witaminy C. Owoce baobabu uważane są w wielu kulturach za prawdziwy superpokarm i kopalnię witamin!

Badania wykazały, że owoce baobabu zawierają sześć razy więcej witaminy C niż cytrusy, są również bogatym źródłem potasu i przeciwutleniaczy. Baobab to bogate źródło błonnika - przyspiesza on przemianę materii i zwiększa ilość dobrych bakterii w układzie pokarmowym, co ma również bezpośredni wpływ na poprawę odporności całego organizmu. Owoce baobabu mają również działanie przeciwgorączkowe, które wielu badaczy porównuje z działaniem aspiryny - w Afryce i na Sri Lance od tysiącleci wykorzystuje się je w zbijaniu gorączki, która towarzyszy malarii. 

Dzika róża

Dzika róża od wieków znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. W Polsce występuję aż 20 odmian tego kwiatu i wszystkie wykorzystywane są w kosmetologii i farmaceutyce. Nic dziwnego, dzika róża to bogate źródło witaminy C (w 100 gramach owocu znajduje się aż 500-700 mg tej witaminy!), witamin z grupy B, pektyn , steroli i kwasów organicznych. 

Owoce dzikiej róży wzmacniają odporność organizmu oraz układ krwionośny, regulują również ciśnienie krwi. Dzika róża ma również właściwości przeciwzapalne, co sprawia, że jest skutecznym, naturalnym lekiem na przeziębienie i grypę. Osoby cierpiące na problemy z żołądkiem powinny sięgać po nią jak najczęściej - leczy nieżyt przewodu pokarmowego i łagodzi niestrawność. 


INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy