Pięć powodów, dla których warto jeść kurki

Najwięcej zdrowych składników zawierają kapelusze. Staraj się nie myć kurek zbyt długo
Najwięcej zdrowych składników zawierają kapelusze. Staraj się nie myć kurek zbyt długo123RF/PICSEL
Tarta z kurkami
Tarta z kurkami123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 kg kurek
  • po szczypcie soli i cukru

na zalewę

  • 1,5 szkl. octu spirytusowego 10 proc.
  • 4 szkl. wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka soli
  • 4 liście laurowe
  • 10 goździków
  • 1 łyżka ziaren pieprzu czarnego
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 5 cm kawałek cynamonu (kory)

Składniki

na spód

  • 20 dag mąki
  • 1/2 kostki (100 g) schłodzonego masła
  • 50 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli

na nadzienie

  • 20 dag kurek
  • 1 szkl. śmietany 30 proc.
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
100 rad
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?