Pięć powodów, dla których warto jeść pokrzywę

Ten parzący chwast jest źródłem witamin i pierwiastków
Ten parzący chwast jest źródłem witamin i pierwiastków123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 szklanki młodych liści pokrzywy
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • łyżka masła
  • 2 jajka (do podania)
Kotlety jaglane z pokrzywą
Kotlety jaglane z pokrzywą123RF/PICSEL

Składniki

  • 3/4 szkl. kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki liści pokrzywy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Składniki

na nadzienie

  • 10 dag pokrzywy
  • 1/2 kg ziemniaków
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garści orzechów włoskich
  • olej
  • sól

na ciasto

  • 1/2 kg mąki
  • łyżka oleju
  • 1 szkl. wrzątku
  • 1 łyżeczka soli
100 rad
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?