Płatki owsiane wzmagają odporność

Od wieków wiadomo, że płatki owsiane - bardzo tanie źródło zdrowia - skutecznie wspomagają układ odpornościowy. Dopiero współczesna medycyna odkryła sekret ich działania - jest nim cenny związek o nazwie beta-glukan.

Płatki owsiane są skarbnicą cennego beta-glukanu, związku z grupy polisacharydów. W amerykańskim piśmie medycznym "Surgery" objaśniono, że wiąże się on z receptorami komórek szybkiego reagowania układu odpornościowego - neutrofitami, co skutkuje szybszym niszczeniem drobnoustrojów chorobotwórczych.

Reklama

"Ponadto beta-gluken wspiera rozwój pożytecznych bakterii kwasu mlekowego w jelitach (prebiotyk), które także chronią nas w dzień i w nocy przed różnymi zakażeniami. Największą zdolność pobudzenia rozwoju tych bakterii zaobserwowano u ludzi po 50. roku życia. I wystarczyła tylko dawka 0,75 g beta-glukanu na dobę" - dowiadujemy się z książki Zbigniewa T. Nowaka "Zdrowie i odporność. Reaktywacja".

Jedno zastrzeżenie. Płatków owsianych nie zaleca się jeść przez zbyt długi czas - należy robić przerwy. Powinny o tym pamiętać zwłaszcza osoby zmagające się ze stanem zapalnym i bólem stawów oraz zaawansowaną osteoporozą. Rzecz w tym, że płatki zawierają kwas szczawiowy. "Ten reagując z wapniem albo utrudnia jego wchłanianie, albo odkłada się w stawach w postaci złogów szczawianu wapnia" - tłumaczy Nowak.

Zbigniew Tomasz Nowak jest znawcą roślin leczniczych, popularyzuje wiedzę z zakresu ziołolecznictwa, apiterapii i zdrowej diety. "Zdrowie i odporność. Reaktywacja" to najnowsza książka jego autorstwa. (PAP Life)

autor: Andrzej Grabarczuk

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje