Po co nam magnez
Nazywany jest królem życia. To jeden z najważniejszych minerałów, którego codziennie potrzebuje nasz organizm.
Reguluje tak wiele procesów i decyduje o tylu reakcjach chemicznych, że funkcjonowanie bez niego jest właściwie niemożliwe. Tak jak wszystkie minerały, nie jest produkowany w naszym organizmie, dlatego musimy dostarczać go wraz z dietą. I choć potrzebujemy go naprawdę niewiele, bo zaledwie setki miligramów dziennie, to jego brak jest dotkliwy dla organizmu.
- Pierwiastek ten wraz z wapniem i fosforem buduje nasze kości.
- Decyduje o pracy komórek nerwowych. Odpowiada za wydajność pracy mózgu, za pamięć i procesy myślowe. Dzięki niemu prawidłowo pracuje mięsień sercowy.
- Obniża poziom cholesterolu w krwi, co dodatkowo chroni serce i naczynia krwionośne przed uszkodzeniami.
- Pomaga zachować sprężystą skórę.
- Ma duży wpływ na odporność. Odtruwa organizm, gdyż zmniejsza toksyczność ołowiu i kadmu.
- A dzięki temu, że rozszerza drogi oddechowe, wspomaga leczenie astmy oraz innych chorób oskrzeli i płuc.
Powodem jego niedoboru jest głównie dieta uboga w minerały, a więc ta wysoko przetworzona, bogata w tłuszcze, a uboga w węglowodany. Czynnikiem, który obniża jego poziom, jest też stres.
Skutki braku:
- Pojawiają się skurcze mięśni (głównie łydek), drganie powiek, arytmia czy przyspieszone bicie serca.
- Dokucza uczucie zmęczenia, apatia, a nawet depresja.
- Na niedobór magnezu mogą wskazywać problemy z zasypianiem i z pamięcią oraz brak koncentracji.
- Miesiączki stają się bolesne.
- Częściej pojawiają się migreny, bóle głowy.
- Wzrasta podatność na infekcje.
- Ciągły brak magnezu sprzyja nadciśnieniu, osteoporozie, a nawet otyłości.
Najwięcej jest go w grubych kaszach (gryczanej, pęczaku), razowych makaronach i ciemnym pieczywie. Można go znaleźć również w pestkach słonecznika i dyni, nasionach sezamu i lnu (siemię lniane), migdałach i orzechach oraz kiełkach zbóż. Jest obecny także w kakao. Jego dobrym źródłem jest groch, fasola, gorczyca, szpinak, sałata, brokuły, liście kalarepy, ogórek, fasolka szparagowa, seler.
Magnez znajdziemy także w bananach, liściach mięty i wątróbce. Dobre źródło tego minerału to woda mineralna. Zalecana jest ta, która zawiera co najmniej 50 mg magnezu w litrze. Można także sięgnąć po preparaty apteczne w postaci tabletek doustnych (także musujących). Większość z nich zawiera dodatkowo w swym składzie witaminę B6, która zwiększa wchłanianie magnezu w jelitach.
- Używki (w nadmiarze) - takie, jak kawa, alkohol, napoje energetyzujące;
- leki - moczopędne, przeczyszczające i uspokajające, pigułki antykoncepcyjne i antybiotyki;
- wysiłek fizyczny i upały - powodują obfite pocenie się - wraz z potem tracimy magnez.