Po co nam żurawina?

Jest nie tylko smacznym dodatkiem do różnych dań. Ma też, udowodnione naukowo, wartości lecznicze

Już od dawna jest znana jako środek wspomagający leczenie infekcji pęcherza moczowego. Badania wykazały, że ma jeszcze inne, bardzo cenne zalety. Owoce żurawiny zawierają wiele witamin, minerałów, kwas cytrynowy, tianiny. Wszystkie te składniki mają działania prozdrowotne.

Reklama

Najcenniejsze w tym niewielkim owocu są jednak antyoksydanty, flawonoidy oraz silnie działające poliantocyjanidy (w skrócie nazywane PAC). Chronią one organizm przed niektórymi bakteriami oraz zwalczają wolne rodniki. To dzięki nim żurawina przeciwdziała zapaleniu pęcherza. PAC bowiem zapobiegają osadzaniu się na ściankach tego narządu bakterii wywołujących stan zapalny. Ogranicza ich mnożenie się. Co ciekawe: nie zabija przy tym pożytecznych drobnoustrojów.

Żurawina chroni także przed próchnicą i chorobą przyzębia - paradontozą. Tworzy bowiem osłonę, która utrudnia osadzanie się chorobotwórczych bakterii na zębach i dziąsłach.

Zapobiega wrzodom żołądka i dwunastnicy, bo zwalcza Helicobacter pylorii - bakterie, które są głównymi sprawcami tych poważnych schorzeń.

Przeciwdziała zagnieżdżaniu się chorobotwórczych drobnoustrojów w błonie śluzowej gardła. Dzięki temu chroni przed zapaleniami gardła i dróg oddechowych. Zmniejsza ryzyko zawału, ponieważ zapobiega tworzeniu się złego cholesterolu (LDL) i działa przeciwzakrzepowo. Zawarte w żurawinie antyoksydanty chronią organizm przed rozwojem wielu chorób, w tym nowotworów.

W jakiej postaci jeść żurawinę? Niestety, na surowo nie nadaje się do jedzenia, ponieważ jest bardzo kwaśna. Za to wybornie smakuje przetworzona. W domu możemy sporządzać z niej galaretki i kisiele. A także sosy do mięs (drobiowego, cielęciny, pieczonego schabu, dziczyzny) oraz serów pleśniowych.

W sklepach jest dostępna w postaci surowej i mrożonej, a także soków, syropów, dżemów. Jej suszone owoce wzbogacają smak ciast, sałatek, koktajli, jogurtów. Są świetne do "pogryzania". Można z nich sporządzać herbatki. Wystarczy zalać 2 łyżeczki suszu szklanką wrzątku i zostawić pod przykryciem na 10 minut. Mamy do wyboru żurawinę polską i amerykańską (cranberrries).

W aptekach i sklepach zielarskich lub ze zdrową żywnością można też kupić ekstrakt żurawiny w postaci kapsułek.

Żurawina działa jak:

Antybiotyk - rozprawia się z bakteriami, które mogą być przyczyną zapalenia pęcherza, próchnicy, paradontozy, infekcji układu oddechowego, a także wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Antyoksydant - odtruwa, obniża poziom złego i podwyższa poziom dobrego cholesterolu. Zapobiega zakrzepom krwi, zaćmie, chorobom Azheimera i Parkinsona, rakowi płuc i białaczce.

Bomba witaminowa - zawiera dużo wit. A (korzystnie wpływa na wzrok, skórę, paznokcie i włosy), B1 i B2 (wzmacniają układ nerwowy), C (poprawia odporność, P (uszczelnia naczynia krwionośne).

Chwila dla Ciebie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje