Przedświąteczny superfood - co jeść, aby przywitać święta w dobrej formie?

​Lista superproduktów jest długa – od alg po zieleninę. My wybraliśmy z niej te, które przydają się w czasie grudniowej gorączki. Wzmacniają, pomagają się skoncentrować, a nie kosztują dużo. I co ważne, ich zapach, smak kojarzy się z zimą oraz ze świętami.

Przed nami Boże Narodzenie, a jeszcze wcześniej kilka tygodni intensywnych przygotowań. Aby wszystkiemu podołać, musimy być w dobrej formie, mieć spokojną głowę i dużo cierpliwości. To niełatwe, zwłaszcza że przełom jesieni i zimy to czas przeziębień i wirusowych infekcji. Co zrobić, aby tuż przed Wigilią, zamiast kleić pierogi, nie wylądować z gorączką w łóżku? Przygotowałyśmy listę produktów, które ci pomogą. Wszystkie dobrze znasz! Ważne jest, aby teraz się- gać po nie znacznie częściej. Podpowiadamy, jak je przyrządzać, z czym łączyć, aby w peł- ni odczuć ich działanie. Szybko zauważysz efekt. Przestaniesz marznąć, znikną trudności z zasypianiem, poczujesz, że panujesz nad sytuacją. A przy okazji, już teraz w twoim domu zacznie pachnieć świętami!

Reklama

Gruszki - ochrona przed huśtawkami nastrojów

Co w nich ważne? Zawierają miedź, która usprawnia pracę mózgu. Jest w nich też jod, łagodzący wahania nastroju w razie drobnych problemów z tarczycą. Oba te składniki pomogą ci nie pogubić się w nawale przedświątecznych obowiązków. I jeszcze jedno, według medycyny chińskiej to najlepszy owoc na zimę, bo wzmacnia płuca i łagodzi uporczywy kaszel. 

Jak je jeść? Gotuj z nich kompot, bo to wzmacnia ich lecznicze działanie. Ale można też upiec je jak jabłka (np. z orzechami i miodem). Przeziębiłaś się? Masz dreszcze? Kaszę jaglaną zapiecz z gruszką i szczyptą cynamonu.


Świeży imbir - wzmocni odporność na wirusy

Co w nim tak działa? Najważniejsze są olejki eteryczne. Rozgrzewają, pomagają pokonać wirusy, łagodzą katar, kaszel i ból gardła. Poprawiają krążenie, a więc także ukrwienie mózgu. Dzięki temu imbir równieżułatwia koncentrację.   Jak go jeść? Furorę na świecie robi tzw. shot imbirowy, czyli kieliszek soku ze świeżego imbiru z sokiem z cytryny i miodem. Łyk takiego napoju z rana stawia na nogi! Drugi sposób: gotuj plastry imbiru w wodzie 2-3 minuty, ostudź do ok. 40 st. C, dodaj sok z cytryny oraz miód. (Ale uwaga: Jeśli chorujesz na wrzody układu pokarmowego lub refluks, wybierz inną z naszych propozycji).


Banany - szybki zastrzyk energii

Co w nich ważne? Nie zdążyłaś zjeść przed wyjściem na zakupy, a teraz umierasz z głodu? Nie kupuj drożdżówki, tylko banana! Jest tak samo skuteczny na „mały głód”, bo dostarcza łatwo przyswajalnej energii. Oprócz tego zawiera sporo składników niezbędnych w tym pracowitym okresie. Magnez, który wspomaga pamięć, oraz tryptofan potrzebny do produkcji serotoniny i melatoniny. Serotonina poprawia nastrój, zaś melatonina ułatwia zasypianie i zapewnia zdrowy sen. Już nie powiesz: znowu nie mogłam spać ze zmęczenia!   

Jak je jeść? Jeśli nie przepadasz za bananami, spróbuj dodawać je do koktajli warzywnych. To przy okazji dobry sposób, by koktajl z jarmużu czy szpinaku nabrał łagodniejszego smaku. A może spróbujesz, jak smakują banany pieczone z cynamonem?


Cynamon - rozgrzewa

Co w nim ważne? Nie bez racji używa się go głównie do zimowych wypieków. Bo cynamon rozgrzewa organizm, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Dosyp szczyptę do jedzenia, jeśli przemarzniesz albo boisz się, że możesz zarazić się katarem od koleżanki z pracy. Jeśli nie lubisz smaku tej przyprawy, warto przynajmniej zapalić w domu cynamonową świeczkę. Badania potwierdzają, że jego aromat pobudza pracę mózgui wspomaga koncentrację.  

Do czego go dodawać? Smakuje z poranną kawą i kakao. Jest obowiązkowym dodatkiem do kompotów, jabłek pieczonych, owsianki. Wzbogaca smak ciasta naleśnikowego. Pasuje do zupy dyniowej, pieczonych batatów i marchewki.


Kardamon - nic nie leży na żołądku

Co w nim ważne? Jest stosunkowo mało znany w naszej kuchni, a szkoda, bo zawarte w nim olejki eteryczne pobudzają przemianę materii. Kardamon wspomaga trawienie białka, co ważne, jeśli w twoim jadłospisie jest sporo mięsa. Działa też rozgrzewająco, podobnie jak imbir i cynamon.   Do czego go dodawać? Jeśli lubisz dosypać łyżeczkę curry do zupy dyniowej, gulaszu czy pieczonego kurczaka, to znaczy, że dobrze znasz smak kardamonu – jest on obowiązkowym składnikiem tej przyprawy. Kardamon pasuje również do słodkich deserów czy zapiekanek ryżowo-owocowych. Wzbogaca smak kawy oraz grzanego wina, dodając tym napojom bogatego orientalnego smaku.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje