Reklama

Ryby dla serca i oka

Ryby i ich tłuszcz są niezbędnym składnikiem diety służącej zachowaniu zdrowia bez względu na wiek. Szczególnie polecane są osobom cierpiącym na choroby serca, mającym problemy ze wzrokiem oraz kobietom w ciąży.

Ryby, zarówno słodkowodne jak i morskie, stanowią źródło równie pełnowartościowego białka, jak białko mięs zwierząt rzeźnych, ale lepiej trawionego i przyswajanego.

Ryby morskie w porównaniu do ryb słodkowodnych, dostarczają więcej tłuszczu, który jest niezbędny i niezwykle korzystny dla zdrowia człowieka.

Rzadkie występowanie choroby niedokrwiennej serca u Eskimosów zainspirowało badaczy do poszukiwania przyczyn tego zjawiska. Stwierdzono, że ich dietę wyróżnia wysokie spożycie ryb i tłuszczu rybiego, czyli kwasów omega 3, przy niskim spożyciu warzyw i owoców. Wykazano, że obecność ryb w diecie wpływa korzystnie zarówno na układ krzepnięcia, jak i na lipidy krwi. Udowodniono, że kwas ten hamuje powstawanie zakrzepów we krwi oraz działa rozkurczowo na naczynia krwionośne.

Reklama

Z drugiej jednak strony potwierdzono, że spożywanie tłuszczu rybiego sprzyja redukcji podwyższonego ciśnienia krwi oraz ogranicza częstość występowania tej choroby w społecznościach jedzących duże ilości ryb morskich.

Niezwykle istotną rolą kwasów omega 3 jest ich udział w prawidłowej budowie i funkcjonowaniu siatkówki oka. Stwierdzono, że niedobór tych kwasów w diecie odpowiada za zaburzenia widzenia, szczególnie zdolność widzenia po zmroku, utrudniając regenerację rodopsyny - czerwieni wzrokowej, światłoczułego barwnika siatkówki.

Znaczenie kwasów omega 3 jest również niebagatelne w budowie tkanki mózgowej, szczególnie w okresie życia płodowego. Z tego względu w żywieniu kobiet ciężarnych, w prawidłowo zestawionej diecie nie może zabraknąć pokarmów z ryb morskich.

Naukowcy i lekarze posiadają też coraz szerszą wiedzę o możliwości wykorzystania zdolności tych kwasów do zapobiegania takim chorobom, jak: nowotworowe, alergiczne, reumatyczne, układowe typu toczeń rumieniowaty, łuszczyca czy różne stany zapalne.

Oprac. na podst. artykułu dr n. med. Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej z Instytutu Żywności i Żywienia oraz dr hab. med. Artura Mamcarza z Katedry i Kliniki Kardiologii II Wydziału Lekarskiego AM w Warszawie zaprezentowanego na seminarium ?Bądź zdrów jak ryba? zorganizowanym przez Superfish S.A.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | omega | choroby
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama