Sezonowe warzywa świetne dla figury!

Przyspieszają przemianę materii, pomagają spalić tłuszczyk.

Na straganach królują teraz pochodzące z jesiennych zbiorów kapusty, fasole, buraczki... I to bardzo dobrze! Zimowe warzywa mają mało kalorii (nie więcej, niż 20-50 w 100 g), co już czyni je doskonałymi składnikami codziennej diety, gdy chcemy zadbać o wagę. Do tego każde z tych warzywek może poszczycić się jakimś wyjątkowo dobroczynnym dla figury składnikiem - i nie chodzi tylko o błonnik! Warto jadać je co najmniej 3-4 razy dziennie, dodając do głównego dania (np. obiadowego) lub samodzielnie (np. na kolację).

Reklama

Brukselka: Potentat błonnika

6 małych kapustek (o łącznej wadze ok. 100 g) to ponad 4 g błonnika (inaczej włókna pokarmowego). To sprawia, że warzywo jest uznawane przez specjalistów za jedno z lepszych źródeł błonnika i czyni je skutecznym lekiem na leniwą przemianę materii oraz zaparcia.

Przepis: kilka kapustek zblanszuj we wrzątku; odcedź i przelej zimną wodą; przygotuj dressing: zmieszaj po łyżeczce musztardy dijon, miodu, oleju rzepakowego i soku z cytryny; polej nim brukselkę.

Kapusta: Skarbnica witaminy C

Warzywo zawiera jej aż 25-50 mg w 100 g (czyli prawie z jogurtem, przypraw pieprzem. połowę zalecanej dziennej dawki). Na czym polega odchudzające działanie wit. C? W organizmie zajmuje ona częściowo miejsce glukozie i powoduje, że wątroba nie gromadzi zapasów tłuszczu. Ponadto w chwilach stresu wit. C przyczynia się do wytwarzania hormonów odpowiadających za lepsze przystosowanie i... wychwytywanie cząsteczek tłuszczu z miejsc, gdzie jest ich najwięcej, np. na brzuchu.

Przepis: 1/2 główki białej kapusty poszatkuj drobno i skrop sokiem z cytryny; odstaw na godzinę; wymieszaj z 1 cebulą pokrojoną w kostkę oraz 1 marchewką i 1 jabłkiem startymi na tarce o grubych oczkach; dodaj garść posiekanej natki; wymieszaj.

Fasola biała: Dawka fasolaminy

Być może nie słyszałaś dotąd o tym składniku. A jest on bardzo pomocny dla utrzymania właściwej wagi. Fasolamina hamuje przyswajanie tzw. skrobi z pożywienia i w efekcie czyni je mniej kalorycznym.

Przepis: szklankę fasoli zalej na noc wodą; ugotuj ją do miękkości, odcedź; przypraw solą, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i szałwią.

Cykoria: Źródło rzadkiej inuliny

To składnik, który odpowiada za wzrost pożytecznych bakterii w jelitach i lepsze trawienie pożywienia.

Przepis: 1 cykorię pokrój w grube krążki; dodaj talarki pora oraz ćwiartki jabłka; wymieszaj Warzywo zawiera jej aż 25-50 mg w 100 g (czyli prawie z jogurtem, przypraw pieprzem.

Czerwone buraki: Moc betainy

Ta substancja przyczyni się do polepszenia kondycji fizycznej i sprawi, że codzienna gimnastyka stanie się przyjemnością.

Przepis: 1 burak czerwony upiecz do miękkości; obierz ze skórki i pokrój w kostkę; dodaj po 2 łyżki jogurtu, kaparów i orzechów; wymieszaj.

Jarmuż: Siła beta-karotenu

W zielonych liściach kryje się przyszła wit. A i wielki "odtruwacz" organizmu, który podkręca przemianę materii.

Przepis: 2 garści jarmużu ugotuj na półtwardo; dodaj 1 jajko (ugotowane na twardo i pokrojone na ćwiartki), jabłko i ogórek kiszony starte na grubej tarce; polej jogurtem.

Szpinak: Dostawca żelaza

Dzięki temu pierwiastkowi do komórek organizmu dociera więcej tlenu i procesy spalania kalorii mogą lepiej przebiegać. Przepis: 3 garści listków natłuść oliwą i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia; posyp czosnkiem granulowanym i sproszkowanym chili; piecz przez 12 min w 180º C.

4 najlepsze przyprawy

  • Czarny pieprz (najlepiej świeżo zmielony): to doskonałe źródło tzw. piperyny, która blokuje tworzenie się komórek tłuszczowych.
  • Jogurt naturalny
  • Olej rzepakowy wspaniale poprawia przyswajanie beta-karotenu i przekształcanie go w tak pożądaną dla odchudzania wit. A.
  • Sok z cytryny jest dobrym źródłem wit. C odchudzającej na wiele sposobów

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje