Reklama

Sposoby na zapewnienie dziecku szczupłej sylwetki

Skłonność do nadwagi można odziedziczyć. Ale nadwagę można także wyhodować. Nie chcesz, by twoje dziecko musiało się odchudzać? Oto zasady zdrowej diety malucha.

1. Tego nie jedz

Starannie planuj swoją dietę podczas ciąży i karmienia. Jadłospis powinien być urozmaicony oraz dostarczać wszystkich niezbędnych składników. Unikaj niezdrowych przekąsek – słodyczy, chipsów.

Nie tylko dlatego, że są niezdrowe i mało wartościowe. Również dlatego, że upodobania smakowe dziecka zaczynają się kształtować już w drugim trymestrze ciąży na podstawie tego, co je matka.

2. Karm piersią

Jeśli tylko możesz, przez pierwsze sześć miesięcy życia karm dziecko wyłącznie piersią. Z badań wynika jednoznacznie, że im czas karmienia piersią był dłuższy, tym mniejszą skłonność do tycia miało dziecko w późniejszych latach.

Reklama

3. Podawaj witaminy

Dbaj, by w organizmie twojego dziecka nie brakowało witaminy D. Ponieważ substancję tę organizm syntetyzuje w skórze pod wpływem promieni słonecznych, a maluchy kontaktu ze słońcem powinny unikać, specjaliści zalecają zatem, by u małych dzieci stosować suplementację witaminy D przez cały rok. Dawkę witaminy powinien ustalić lekarz pediatra.

4. Unikaj dodatków

Kupując żywność dla dziecka, wybieraj produkty jak najmniej przetworzone, niezawierające konserwantów, barwników i polepszaczy smaku (nie podawaj też zawierających je napojów, takich jak oranżady, lemoniady, cola itp.). Dodatki te uważane są za istotne czynniki, które wywołują otyłość.

5. Nie przekarmiaj

Pilnuj, by dziecko jadło pięć posiłków dziennie w tym trzy posiłki główne (śniadanie, obiad, kolacja) oraz dwa uzupełniające (takie przekąski mogą stanowić, np.: owoc, sałatka, jogurt, twarożek itp.). Poza tym nie podawaj maluchowi żadnych innych przekąsek, np. batoników czy ciasteczek.

6. Wyklucz cukier

Nie pozwól, by dziecko polubiło słodki smak. Nigdy nie dosładzaj posiłków. Unikaj nie tylko słodyczy i słodzonych napojów, ale także soków owocowych (dziecko nie powinno ich pić codziennie), a także produktów słodzonych syropem glukozowo-fruktozowym.

7. Nie dodawaj soli

Nie rozwijaj u dziecka upodobania do słonego smaku. Jeśli dziecko go polubi, w późniejszym okresie może się stać wielbicielem niezdrowych i prowadzących do nadwagi przekąsek, takich jak chipsy i chrupki, które oprócz tego, że zawierają sporo soli, są też bardzo tłuste.

8. Włącz białko

Pamiętaj, że w dziecięcym jadłospisie muszą się znaleźć źródła zdrowego białka: jajka kurze, drób, chude mięso. Kolejnym koniecznym składnikiem odżywczym jest wapń – gdy tego pierwiastka brakuje, nie tylko kości dziecka nie rozwijają się prawidłowo. Z badań wynika, że niedobór wapnia powoduje otyłość.

9. Podawaj warzywa

Przyzwyczajaj dziecko do jedzenia warzyw od najmłodszych lat. Dorosłe osoby, które jedzą dużo jarzyn, są mniej zagrożone nadwagą niż te, które ich nie lubią. Warzywa zawierają błonnik, a dieta bogata w tę substancję zabezpiecza organizm przed otyłością.

10. Postaw na sport

Zaszczep dziecku potrzebę ruszania się (najlepiej na świeżym powietrzu). Dlaczego to takie ważne? Ruchliwe maluchy raczej nie miewają nadwagi, a przyzwyczajenia do uprawiania sportu nabyte w dzieciństwie zazwyczaj stają się nawykami na całe życie.

Lucyna Pianko

Olivia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy