Reklama

Syrop z cebuli

Babciny sposób na szybkie rozprawienie się z przeziębieniem - takim, które dopiero zaczyna się rozkręcać oraz tym, które się przedłuża. Wykonanie syropu nie jest szczególnie pracochłonne i na pewno się opłaca. Dodatkowy plus to możliwość wykorzystania składników znajdujących się niemal w każdym domu.

Dwie średniej wielkości cebule obieramy, myjemy i kroimy w krążki. Układamy w czystym, uprzedniow wyparzonym i wysuszonym słoiku, a następnie zasypujemy cukrem (można też zalać cebule miodem - wówczas podniesiemy walor leczniczy powstającego syropu). Zostawiamy słoik na około 12 godzin. Po tym czasie cebule powinny już puścić sok, który w połączeniu ze słodem stworzy syrop. Tak powstały płyn przecedzamy przy pomocy gazy i przelewamy do ciemnej buteleczki.

Dawkowanie: w razie choroby zażywamy miksturę dwa lub trzy razy dziennie (po łyżce stołowej). Dzieci w wieku przedszkolnym powinny zazywać nie więcej niż pół łyżeczki (małej), raz lub dwa razy dziennie, zwłaszcza, jeśli piją wyrób po raz pierwszy. Starszaki mogą pić łyżezkę syropu raz lub dwa razy dziennie. Podajemy go w ciągu dnia, nie przed snem (z uwagi na jego wykrztuśne właściwości).

Reklama

Nie powinien być spożywany przez niemowlęta ani przez dzieci (i osoby dorosłe) mające problemy trawienne, ponieważ "uderzy" w wątrobę. Kobiety w ciąży przed taką kuracją powinny otrzymać zgodę lekarza.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy