Sytość na dłużej

Ciągły głód może wynikać z niedożywienia – dostarczamy organizmowi za dużo kalorii, a za mało składników odżywczych. Trzeba zamienić śmieciowe jedzenie na produkty pełnoziarniste, pełne błonnika i witamin warzywa, kasze, tłuszcze nienasycone.

Ważne jest białko: stymuluje ośrodek sytości w mózgu. Apetyt na określone produkty może sygnalizować niedobór, np. chęć na czekoladę – brak magnezu.

Reklama

Sytość zapewnią m.in.:

Jajka

Są skarbnicą składników odżywczych, w tym wszystkich białek. Jajko ma niedużo kalorii (ok. 70), a doskonale syci.

Rośliny strączkowe (fasola, soczewica, groch)

Dostarczają białka i mnóstwo błonnika (opóźnia uczucie głodu).

Pełnoziarniste pieczywo, kasze, płatki, ryż.

Są bogate w węglowodany złożone, z których glukoza jest uwalniana do krwi stopniowo, dzięki czemu dłużej czujemy się syci. Zawierają dużo błonnika.

Banany

Już sam ich zapach wysyła do mózgu sygnał o sytości. Dostarczają sporo błonnika i hamującą apetyt inulinę. Są źródłem tyrozyny, która przekształca się w noradrenalinę i dopaminę - dodają one energii, poprawiają nastrój.

Nabiał i mięso, chude

Produktami trawienia ich białek są nie tylko aminokwasy, ale też peptydy, dzięki którym m.in. dłużej pozostajemy syci.

Ryby morskie

Zwłaszcza łosoś, makrela, sardynki. Są bogate w kwasy omega-3, zwiększające produkcję hamującej głód leptyny.

Warzywa i owoce bogate w pektyny.

Substancje te to rozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego. Dużo jest ich w morelach, pomarańczach, burakach, marchwi. Najwięcej w jabłkach, które regulują też poziom glukozy.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje