Sześć powodów, dla których warto jeść mniszek

Mniszek zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej
Mniszek zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej123RF/PICSEL

Składniki

  • duża garść liści mniszka
  • 3 łyżki pestek dyni
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 20 g (2 łyżki) startego sera żółtego
  • 70-100 ml oleju, np. słonecznikowego
  • 2-3 łyżki orzechów włoskich
  • 30 dag makaronu, np. typu wstążki
Z mniszka możesz przygotować nawet miodek
Z mniszka możesz przygotować nawet miodek123RF/PICSEL

Składniki

  • 500 główek kwiatu mniszka (z zieloną koroną, bez łodyżek) – ok. 40 dag
  • 1 kg cukru
  • 1-2 cytryny
  • 1 litr wody

Składniki

na spód

  • 15 dag mąki
  • 5 dag cukru pudru
  • 8 dag masła
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka

na masę

  • 1,2 kg sera
  • 3/4 kostki masła
  • 25 dag cukru pudru
  • opak. cukru waniliowego
  • 7 jaj
  • opak. budyniu śmietankowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl. płatków kwiatów mniszka
100 rad
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?