Sześć powodów, dla których warto jeść szparagi

Szparagi odmładzają mózg, dostarczając kwasu foliowego
Szparagi odmładzają mózg, dostarczając kwasu foliowego123RF/PICSEL
Szukaj w sklepach i na targach szparagów, które mają wilgotne końcówki i jędrne, zwarte główki
Szukaj w sklepach i na targach szparagów, które mają wilgotne końcówki i jędrne, zwarte główki123RF/PICSEL

Składniki

  • 30 dag gotowanych ziemniaków pokrojonych w plastry
  • pęczek szparagów (ugotowanych)
  • 1/2 szkl. startego sera żółtego
  • masło i bułka tarta do formy

na sos beszamelowy

  • 3 szkl. mleka
  • 6 łyżek mąki
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru

Składniki

  • 5-6 zielonych szparagów
  • ząbek czosnku
  • 4 duże boczniaki (lub 6 średnich pieczarek)
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej

Składniki

na ciasto

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • sól
  • kostka masła lub margaryny
  • Poza tym: 1,5 pęczka szparagów (białych lub zielonych)
100 rad
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?