Tak unikniesz dodatkowych kilogramów po świętach

Święta Bożego Narodzenia to nie tylko czas zadumy i rodzinnej atmosfery, ale także ucztowania przy suto zastawionym stole. Problemy ze wzdęciami i zaparciami towarzyszą w trakcie tych świąt niestety większości z nas, a po nich nieraz pojawiają się dodatkowe kilogramy. Dla walczących z nadwagą to czas wyjątkowych pokus, a tym samym duże wyzwanie, aby się im nie poddać. Jak uniknąć przybrania na wadze w trakcie świąt, radzi dietetyczka z Kliniki Natural Medical.

Kiedy na niebie pojawia się Pierwsza Gwiazdka, dzielimy się opłatkiem, składamy sobie ciepłe życzenia, obdarowujemy się prezentami i siadamy do stołu zastawionego dwunastoma wigilijnymi potrawami. Świąteczne dania są jednak bardzo kaloryczne i spożycie ich w dużych ilościach może spowodować przyrost tkanki tłuszczowej, a tym samym wzrost masy ciała.

Reklama

Są to także potrawy ciężkostrawne, które bardzo obciążają układ pokarmowy, dlatego świąteczne objadanie się może skończyć wzdęciami, bólem brzucha i dodatkowymi kilogramami. Jest to także szczególnie trudny czas dla osób, które rozpoczęły właśnie swoją przygodę z odchudzaniem lub byciem na diecie. Wystarczy jednak zastosować kilka zasad zdrowego odżywiania, aby nie przytyć i zdrowo spędzić święta.

Warto zacząć od ustalenia świątecznego menu. Przygotujmy sobie świąteczny zestaw potraw, które najbardziej lubimy. Następnie możemy zacząć je zmieniać na zdrowsze poprzez analizę składników dań wigilijnych oraz sposobu ich przyrządzania. Powinniśmy zastosować zamienniki na różnych szczeblach przygotowania danej potrawy. Oto przykładowe substytuty wybranych składników: zamiast octu używaj soku z cytryny, cebulę zastąp świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki, koperek, majeranek. Zamiast majonezu i śmietany użyj jogurtu naturalnego. Zupy gotuj na warzywnym wywarze bez kapusty i nie zabielaj, nie stosuj zasmażki.

Natomiast jako zamienniki sposobu przygotowania danej potrawy możemy wymienić: zamiast smażenia - gotuj i piecz potrawy w pergaminie lub rękawie foliowym. Kiedy dana potrawa wymaga usmażenia, używaj masła klarowanego lub olejów roślinnych, które są do tego przeznaczone, np.: olej rzepakowy rafinowany, olej kokosowy rafinowany, olej ryżowy. Nie dodawaj ponownie tłuszczu do podgrzania tej samej potrawy. Brakuje Ci inwencji w wymyślaniu zdrowych receptur? Blogi kulinarne aż pękają w szwach od świątecznych, tradycyjnych potraw w zdrowszej wersji niskotłuszczowej.

Postaraj się przygotowywać potrawy w domu, ze świadomie dobranych składników (najlepiej od dostawców, dla których ważna jest jakość produktu), zamiast zamówić catering. Wtedy zyskasz pewność, że świąteczne dania nie będą bardzo kaloryczne i ciężkostrawne. A osobom odchudzającym się pozwolą bez wyrzutów sumienia w pełni korzystać ze świątecznych pyszności.


Podczas spożywania świątecznych potraw warto zastosować kolejną z zasad zdrowego odżywiania - umiar, dzięki któremu unikniesz przejadania się. Wybieraj świadomie świąteczne dania i łącz je odpowiednio na talerzu. Dzięki temu można stworzyć jeden niezbyt obfity, ale smaczny posiłek. Aby ułatwić sobie spożywanie mniejszych porcji, weź mniejszy talerz. W połowie wypełnij go surowymi warzywami i sałatkami. Niech obok nich znajdzie się tylko jedna ciężkostrawna potrawa, np. nie łącz pierogów z kapustą z sałatką jarzynową.

Siedząc za stołem, unikaj podjadania między posiłkami. Rób przerwy w jedzeniu minimum półtoragodzinne. Unikaj kalorycznego alkoholu. Optymalny będzie kieliszek czerwonego wina do obiadu. Nie zapominaj też o ruchu. Idź na spacer, najlepiej w rodzinnym gronie. Powinien on trwać co najmniej pół godziny. Do picia oprócz tradycyjnego kompotu z suszu podawaj herbaty ziołowe, takie jak mięta, rumianek czy koper, które usprawniają proces trawienia oraz pomogą pokonać wzdęcia i zaparcia.

Oto przykładowe menu wigilijne, dzięki któremu unikniemy niepożądanych efektów ucztowania, ale też w pełni skorzystamy ze świątecznych dobrodziejstw.

Barszcz czerwony czysty 200-220 ml + 5 uszek z grzybami

Karp (1-2 dzwonki) pieczony/gotowany lub duszony z warzywami z dodatkiem sałatki jarzynowej i surówki z kapusty czerwonej lub kapusty z grzybami (około 1-2 łyżek)

Kisiel żurawinowy 150g i łyżka kutii
Kompot z suszonych owoców
Przerwa min 1-1,5h, optymalnie 2h
Pierogi z kaszą gryczaną, około 3 - 4szt.
2 filety śledziowe z cebulką i ogórkiem kwaszonym + surowe warzywa z sosem jogurtowym.
2 małe kawałki ciasta, np: sernik z brzoskwinią na parze, piernik
Herbata ziołowa z miętą

Jeżeli uda nam się wprowadzić chociaż część z tych porad, możemy być pewni, że po świętach nie będziemy martwić się niestrawnością i zbędnymi kilogramami.

Magdalena Kocel, dietetyk w klinice Natural Medical

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje