Reklama

Uważaj na to, co jesz. Te produkty obniżają IQ

Jedzenie wpływa na wiele narządów w naszym organizmie. Niektóre produkty spożywcze mogą niekorzystnie działać na nasz mózg i przez to obniżać IQ i pogarszać pamięć czy koncentrację. Warto zatem uważać na to, co się je. Jakich składników powinniśmy unikać?

Produkty, które obniżają IQ. Alkohol

To chyba oczywista sprawa dla wszystkich. Alkohol w małych ilościach, pity okazjonalnie może być nawet korzystny dla naszego zdrowia, jednak jego regularne spożywanie będzie miało całkiem odwrotne skutki. Nie tylko wpłynie źle na wątrobę, ale także na mózg.

Przez nadmierne spożywanie alkoholu pogarsza się nasza pamięć, koncentracja jest zaburzona, jesteśmy otępieni czy zdezorientowani. Wszystko to w długotrwałym okresie może skutkować obniżeniem inteligencji.

Produkty, które obniżają IQ. Cukier i sól

Cukier i sól to kolejne składniki, których nadmiar w diecie wpływa niekorzystnie na cały organizm. Produkty z dużą zawartością cukru czy jego zamiennika, syropu glukozowo-fruktozowego, zaburzają koncentracje, co nie pomaga w pracy czy nauce.

Reklama



Z kolei sól nie dość, że obniża sprawność intelektualną, to jeszcze zwiększa ryzyko pojawienia się demencji w podeszłym wieku. Dlatego należy unikać produktów, które zawierają jej dużą ilość, takie jak gotowe dania, mrożone pieczywo czy przetwory mięsne.

Produkty, które obniżają IQ. Ryby

Jak powszechnie wiadomo, ryby są zdrowe dla naszego organizmu. Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na układ nerwowy. Jednak nie zawsze spożywanie rybiego mięsa jest dobre dla funkcjonowania mózgu.

Wiele zależy od konkretnego gatunku ryby. Szczególnie niebezpieczne są: łosoś - ten pochodzący z zanieczyszczonych wód Bałtyku może zawierać rtęć, która działa niekorzystnie na koncentrację i pamięć, oraz panga - hodowana w złych warunkach i karmiona antybiotykami.

Czytaj więcej:

Sól i cukier jak narkotyk

Ryby: Jakie jeść, a których unikać?

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama