Reklama

Wspomaga układ krążenia, działa antynowotworowo. Pij, ale z umiarem

Ten popularny napój znajdziemy w każdym sklepie w wielu wersjach. Swego czasu był polecany jako idealny dodatek do zdrowego posiłku. Na co tak naprawdę pomaga sok pomarańczowy? Kto może go pić bez ograniczeń, a kto powinien z niego zrezygnować? I jak wybrać najlepszą wersję tego napoju? Podpowiadamy.

Na co pomaga sok pomarańczowy

Ten napój wspomaga wiele funkcji organizmu i warto włączyć go do swojej diety. Wszystko dzięki temu, że zawiera sporo właściwości odżywczych i witamin, takich jak flawonoidy, karotenoidy czy kwasy organiczne. Oto, jakie właściwości wykazuje sok pomarańczowy i na co pomaga:

Reklama
  • wspiera odporność organizmu, gdyż zawiera wiele witaminy C. Nie tylko prowokuje organizm do walki z infekcją, ale wytwarza też antyoksydanty, które świetnie sobie radzą ze stanami zapalnymi i procesami starzenia organizmu;
  • działa antynowotworowo, bo antyoksydanty zapobiegają mutacji DNA, będącej przyczyną powstawania komórek rakowych;
  • wspomaga układ krążenia dzięki zawartym w soku flawonoidom, które pomagają w redukcji cholesterolu i zapobiegają zatykaniu żył;
  • wspiera układ nerwowy dzięki zawartości potasu, który usprawnia transport tlenu i glukozy do mózgu;
  • wspomaga układ trawienny, poprawiając perystaltykę jelit i oczyszczając wątrobę. Pomaga w procesach odchudzania;
  • zapobiega anemii, gdyż foliany w nim zawarte pomagają w budowie czerwonych krwinek.

Co zawiera szklanka soku? Samo dobro

Ten napój to skarbnica witamin i wartości odżywczych, ale także cukrów. Szklanka soku pomarańczowego (215 g) zawiera: 

  • 120 µg witaminy A;
  • 0,08 mg witaminy E;
  • 0,18 mg witaminy B1;
  • 0,06 mg witaminy B2;
  • 0,8 mg witaminy B3;
  • 12,4 mg witaminy B4;
  • 0,38 mg witaminy B5;
  • 0,08 mg witaminy B6;
  • 60 µg witaminy B9;
  • 303 mg potasu;
  • 22,2 mg wapnia;
  • 30,6 mg fosforu;
  • 19 mg magnezu;
  • 0,4 mg żelaza.

Poza tym w szklance soku jest 0,4 g błonnika — dość mało, jak na owoc, więcej błonnika zawierają same pomarańcze. W szklance soku jest około 110 kcal, które w 90 procentach pochodzą z węglowodanów. Jednak sok ten ma bardzo niski indeks glikemiczny, wynoszący ok. 50. 

Sok pomarańczowy w drinkach

3 przepisy na napoje z pomarańczy

Sok sokowi nierówny

Na sklepowych półkach możemy znaleźć wiele produktów o nazwie "sok pomarańczowy". Z pewnością należy zrezygnować z zakupu napojów, czy nektarów pomarańczowych — mimo obiecującej nazwy, są mieszanką soku z wodą, dosładzaną często cukrem. Najczęściej spotykamy sok zagęszczony, świeżo wyciskany i sok 100 procent. 

Sok pomarańczowy 100 procent musi być zrobiony ze zdrowych, świeżych lub mrożonych owoców. Może zawierać miazgę z owoców, ale nie może mieć żadnych dodatków chemicznych takich jak barwniki, aromaty czy konserwanty. Nie jest też dosładzany cukrem za to zawiera 3 razy więcej flawanonów, niż sok świeżo wyciskany.

Sok świeżo wyciskany to ten zrobiony na bieżąco z owoców. W sklepach znajdziemy taki sok pod nazwą "jednodniowy", niektóre markety mają wyciskarki do soków, z których na miejscu można zmienić pomarańcze w sok. Zawiera on nieco więcej błonnika niż sok 100 procent, ale ma krótszą datę przydatności do spożycia, powinien być przechowywany w lodówce. 

Sok zagęszczony, to sok 100 procent, z którego odparowana jest woda. Zawiera takie same właściwości, jak sok 100 procent. 

Kiedy i jak pić sok pomarańczowy

Sok pomarańczowy najlepiej popijać w trakcie posiłku lub bezpośrednio po nim. Nie powinno się pić go na czczo, gdyż podrażnia błony śluzowe. Idealna pora to po śniadaniu lub po obiedzie. Wieczorem lepiej unikać picia tego napoju, gdyż wieczorem metabolizm zwalnia i fruktoza może odkładać się w tkankę tłuszczową. 

Przeciwwskazania

Sok pomarańczowy ze względu na zawartość cukru nie jest polecany diabetykom. Kobiety w ciąży również powinny go unikać, gdyż podrażnia błonę śluzową żołądka. Z tego samego powodu nie poleca się go osobom z nadkwasotą, chorobą wrzodową czy też upośledzoną czynnością nerek. 

Nadmierne spożywanie soku może spowodować uszkodzenie szkliwa zębowego, co skutkuje nadwrażliwością zębów. Inne skutki przesadzania z tym sokiem to nadmiar potasu, czyli hiperkaliemia, oraz podrażnienia żołądka czy dwunastnicy. 

ZOBACZ TEŻ: 

Pij go na przeziębienie i na odchudzanie

Serek wiejski jest prosty i zdrowy

10 fajnych miejsc na weekend w Polsce

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sok pomarańczowy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy