Reklama

Zdrowe gardło

Ani suche powietrze w ogrzewanych pomieszczeniach, ani mroźne grudniowe, nie sprzyjają zdrowiu naszych gardeł. W gardle krzyżują się drogi oddechowe z pokarmowymi, co dodatkowo naraża je na działanie czynników drażniących. Jak zadbać o dobrą formę gardła?

Przede wszystkim nie obciążajmy go bardziej niż jest to konieczne. Gardło nie lubi skrajnych temperatur, dlatego szczególnie w sezonie infekcyjnym nie pijmy lodowatych, ani bardzo gorących napojów. Dotyczy to także wszystkich spożywanych produktów, szczególnie zup. Dobrze wypracować sobie nawyk codziennego picia ziół. Wiele z nich ma właściwości ochronne i wzmacniające dla śluzówek gardła i jamy ustnej. Na które postawić?

Szałwia

Liście szałwii obfitują w olejki eteryczne, flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, witaminę B1, A, C i PP. Ten zestaw substancji daje szałwii silne właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i ściągające. Napary stosowane jako herbatki mogą działać profilaktycznie i wzmacniająco. W przypadku dyskomfortu, suchości czy bólu gardła zdecydowanie warto używać ich jako płukanek, którymi możemy odkażać gardło kilka razy w ciągu dnia. Jak przygotować napar? Łyżkę suszonych liści zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem na kwadrans. Po przecedzeniu i przestudzeniu jest gotowy do użycia.

Reklama

Rumianek

Nie bez powodu ziele rumianku jest powszechnie stosowanym składnikiem past do zębów i wszelkich innych produktów do pielęgnacji jamy ustnej. Zawarte w nim olejki eteryczne mają silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, dezynfekujące i przyspieszające regenerację podrażnień śluzówek. Napary i płukanki z rumianku są skutecznie przy różnego rodzaju infekcjach jamy ustnej. Rekomendowane są na stany zapalne dziąseł, na przykład u ząbkujących maluchów, ale także podczas infekcji (zarówno bakteryjnych, jak i wirusowych) gardła, a nawet zakażeniach grzybiczych jamy ustnej. Napar przygotowujemy podobnie jak w przypadku szałwii. W stanach zapalnych dróg oddechowych zaleca się także inhalacje na bazie ziela rumianku.

Tymianek

Ziele tymianku obfituje w olejki tymolowe, flawonoidy, fenylokwasy, triterpeny oraz szereg witamin, na czele z witaminami z grupy B i witaminą C. Dzięki tym składnikom ziele ma silne właściwości odkażające, antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Tymianek jest szczególnie skuteczny w znoszeniu bólu gardła i hamowaniu infekcji w obrębie jamy ustnej. Osłania śluzówki, hamuje rozwój i rozprzestrzenianie się drobnoustrojów chorobotwórczych, a także rozrzedza i ułatwia odksztuszanie wydzieliny gromadzącej się w gardle. Tymianek może być stosowany jako napar do picia, niemniej w trakcie infekcji najwięcej korzyści przyniesie nam stosowany do płukania jamy ustnej i gardła. Do przygotowania naparu potrzebna nam łyżka ziela, którą zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kwadrans. Po przecedzeniu i przestudzeniu jest gotowy do użycia.

Ewa Koza, mamsmak.com


INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama