Reklama

Ziarna zamiast tabletek

Kasza jaglana na katar, gorczyca na ból stawów, pieprz na chore zatoki… Nasiona leczą. Korzystaj z ich mocy!

Kasze, nasiona, przyprawy - te ziarna na co dzień wykorzystujesz do przygotowania potraw. Możesz ich użyć także do leczenia. Na przykład zrobić okład przeciwbólowy z ziaren gorczycy czy przeciwświądową kąpiel z owsa.

Kasza jaglana

Ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Zmniejsza stan zapalny błon śluzowych. Wysusza nadmiar wydzieliny w drogach oddechowych - jest doskonałym środkiem na katar i mokry kaszel. W trakcie infekcji wirusowej jedz jej jak najwięcej.

Jaglanka na katar: 1/3 szklanki kaszy jaglanej sparz dwukrotnie wrzątkiem. Zalej szklanką mleka i gotuj na małym ogniu, aż kasza je wchłonie. Dodaj ulubione owoce, np. kawałki banana, pomarańczy czy starte jabłko oraz łyżeczkę miodu (zamiast owoców możesz dodać warzywa). Jedz trzy razy dziennie.

Reklama

Gorczyca

Zawiera synapinę, która działa silnie przeciwzapalnie. Rozgrzewa i łagodzi ból. Jest niezastąpiona w bólach kostno-stawowych i mięśniowych. Daje ulgę w dolegliwościach zwyrodnieniowych stawów i reumatycznych. Najwięcej synapiny ma gorczyca czarna.

Okład na bóle reumatyczne: 5 łyżek gorczycy lekko roztłucz i rozetrzyj z letnią wodą na gęstą papkę. Wyłóż na poczwórnie złożoną gazę i przyłóż na bolące miejsce. Okład trzymaj ok. 10 minut. Następnie umyj skórę.

Czarnuszka

Ma właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne. Zawarty w niej tymochinon zwalcza bakterie, m.in. H. pylori, wywołującą wrzody żołądka i dwunastnicy. Działa ochronnie na błonę śluzową żołądka.

Odwar przy kłopotach z żołądkiem: Łyżeczkę czarnuszki zalej 2 szklankami wody. Gotuj 5 minut na małym ogniu. Odcedź, pij letni napój 2 lub 3 razy dziennie.

Owies

Dzięki właściwościom przeciwświądowym, przeciwzapalnym, regenerującym, kojącym i nawilżającym pomaga skórze. Zawarte w nim glukany i skrobia wzmacniają barierę ochronną naskórka, chroniąc go przed nadmierną utratą wody.

Kąpiel na egzemę i stany zapalne skóry: 2 szklanki ziaren owsa zawiń w gazę i szczelnie zawiąż. Gotuj w 3 l wody na małym ogniu ok. 3 godz. Wlej odwar do wody w wannie lub w misce (jeśli chcesz zrobić tylko kąpiel dłoni czy stóp). Kąpiel lecznicza powinna trwać ok. 20 minut.

Pieprz

Nadająca mu ostry smak piperyna działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Dzięki niej pieprz działa oczyszczająco, rozgrzewająco i przeciwbólowo. Dodawanie świeżo mielonego pieprzu do ciepłych potraw jest swego rodzaju inhalacją dla dróg oddechowych.

Inhalacja udrażniająca zatoki: Wymieszaj 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu z 1/4 łyżeczki cynamonu. Wciągaj proszek najpierw jedną, potem drugą dziurką. To wywoła kichanie, które pozwoli pozbyć się zalegającej w zatokach wydzieliny. Na koniec wydmuchaj nos.

Polskie siemię czy egzotyczne chia?

Oba rodzaje ziaren mają podobne właściwości. Należą do tzw. superżywności. Zawierają korzystne dla serca i mózgu kwasy omega-3, ale siemię lniane ma ich nawet 20 proc. więcej niż chia. Inny ważny składnik obu ziaren to lignany - silne przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki, a więc chroniące przed nowotworami, hamujące procesy zapalne.

Siemię zawiera więcej lignanów niż chia. W zawartości błonnika wspomagającego trawienie góruje chia. Ma go o 50 proc. więcej niż siemię. Ale to drugie jest bogatsze w potas, kwas foliowy, miedź, witaminę B1 i białko. Za to chia ma więcej selenu, fosforu, wapnia, żelaza. Które wybrać? Warto jeść jedno i drugie, ale częściej sięgajmy po siemię. Jest kilka razy tańsze od chia.

Osłania śluzówki: Odwar z siemienia powleka błonę śluzową przewodu pokarmowego. Chroni ją przed substancjami szkodliwymi i nadmiarem soku żołądkowego. 2 łyżki nasion zalej 1,5 szklanki letniej wody. Gotuj pod przykryciem 15 minut.

Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy