Zimą zahartuj swój organizm dietą

Zimowe wieczory to czas, kiedy chętnie siadamy na kanapie przed telewizorem i oglądając filmy, zagryzamy różnego rodzaju przekąski. Dietetycy zachęcają, by czekoladę lub chipsy zamienić np. na suszone owoce. Wyjdzie nam to na zdrowie!

Zimą postaw na kiszonki, które są naturalnym probiotykiem
Zimą postaw na kiszonki, które są naturalnym probiotykiem123RF/PICSEL

To w jakiej kondycji dotrwamy do upragnionej wiosny w dużej mierze zależy od tego jak będziemy się odżywiać przez zimę.

- O tej porze roku utrudniony jest dostęp do niektórych źródeł witamin. Wtedy ratujmy się kiszonkami, które znakomicie wzmocnią naszą odporność. Swoim pacjentom polecam łączenie witamin z naturalnymi prebiotykami zawartymi właśnie w kiszonej kapuście czy ogórkach - mówi Monika Przystalska dietetyk kliniczny. Specjalistka zachęca też, by wzbogacać nasze potrawy tym, co nas ogrzeje, np. mielone goździki, anyż, przyprawy korzenne.

Ostatni posiłek najlepiej spożyć 2-3 godziny przed snem.

- Oczywiście możemy wciąż pić, to co nie zawiera cukru, polecam o tej porze roku rozgrzewające korzenne herbaty - radzi dietetyk.

Kiszone rzodkiewki - jak je zrobićInteria Kulinaria
RMF24
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?