Reklama

Znane zioła i przyprawy wzmacniają stawy!

Gdy używasz ich do doprawiania potraw, raczej nie myślisz o tym, że mogą działać jak… leki. Odkrycia naukowców sprawią, że będziesz używać ich jeszcze częściej!

Muszkat łagodzi bóle

Odkryto, że w gałce muszkatołowej jest składnik podobny do mentolu - działa kojąco. Poprawia także krążenie krwi w kończynach oraz zapobiega zakrzepom.

Jak stosować: szczyptę mielonej gałki dodaj do dań słodkich lub słonych. Ale nie jedz więcej niż 1 dag dziennie (2 łyżeczki), bo grozi to m.in. mdłościami, zaparciami i sennością.

Imbir zmniejsza obrzęki

Odkryto, że zawiera związki, które działają podobnie jak inhibitory COX-2 - leki w leczeniu bólu i stanów zapalnych (łagodzi obrzmienia).

Reklama

Jak stosować: do gotowania potraw (np. imbir w proszku) lub świeży do herbaty (2-3 cm korzenia). Imbir "na ciepło" działa skuteczniej.

Kurkuma zwiększa giętkość

Odkryto, że jej składnik, kurkumina, działa silnie przeciwzapalnie, zmniejsza tkliwość stawów, zwiększając przy tym ich ruchomość.

Jak stosować: do warzywnego koktajlu lub zupy dodaj 1 łyżeczkę kurkumy i szczyptę pieprzu (zwiększy on przyswajalność kurkuminy).

Kolendra zwalcza stan zapalny

Odkryto, że olej zawarty w jej ziarnach poskramia stany zapalne różnego pochodzenia i działa jak... antybiotyk! Osłabia bóle występujące np. przy artretyzmie. Podobne właściwości (lecz nieco słabsze) mają listki kolendry.

Jak stosować: ziarna kolendry rozgnieć w moździerzu i dodawaj do past do chleba, np. z roztartego awokado lub jajek mielonymi ziarnami (lub listkami) posypuj sałatki.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy