ZDROWIE | Środa, 22 lipca 2020 (14:27)
Zielona herbata nie bez przyczyny uchodzi za zdrowy, orzeźwiający napój chroniący przed wieloma chorobami. Choć jej zalety można mnożyć, nie każdy powinien się nią delektować. Nie należy też przesadzać ani z nią, ani z suplementami powstałymi na jej bazie.
1 / 7
Polifenole, silne antyutleniacze zawarte w zielonej herbacie, choć dobroczynnie działają na organizm dorosłego, równocześnie wywierają niekorzystny wpływ na przewód tętniczy serca płodu, który może zamknąć się przedwcześnie, tym samym tracąc drożność. Z tego względu wypijanie dużych jej ilości jest niewskazane ciężarnym. Polifenole w dużych ilościach znajdują się też m.in. w winogronach, granatach, czerwonych i fioletowych ziemniakach. Produkty te nie powinny codziennie gościć na talerzach kobiet w ciąży, choć zjadane "od święta" nie powinny spowodować szkód w rozwijającym się sercu dziecka.
Źródło: 123RF/PICSEL