ZDROWIE | Niedziela, 20 grudnia 2020 (17:08)
W polskiej tradycji Świat Bożego Narodzenia mak ma rangę porównywalną z wielkanocnym jajkiem. W większości domów święta bez makowca, kutii i łazanek nie istnieją. O tym, że mak jest pyszny, dobrze wiemy, a jak wpływa na metabolizm? Wspiera prace jelit, czy jest ciężkostrawny – jak to jest z tym makiem?
1 / 3
Najbardziej znany mak niebieski, nie jest jedynym, z właściwości którego korzystamy. Niebieski bezapelacyjnie króluje w kuchni, wtóruje mu delikatniejszy w smaku - biały, ale ten cieszy się popularnością jedynie w listopadzie. Jest używany do produkcji słynnych rogali świętomarcińskich. Jest też mak polny, skrzętnie wykorzystywany w kosmetyce i zielarstwie oraz mak lekarski, na bazie którego produkowane jest opium – składnik silnych leków o działaniu uspokajającym i przeciwbólowym, takich jak morfina czy kodeina.
Źródło: 123RF/PICSEL