ZDROWIE | Piątek, 29 stycznia 2021 (10:11)
Zimą najchętniej sięgamy po produkty, które pomogą nam się rozgrzać. Mowa nie tylko o gorących posiłkach i napojach, ale też artykułach spożywczych, które, zgodnie z założeniami medycyny chińskiej, mają działanie rozgrzewające. Jednym z najskuteczniejszych jest korzeń imbiru. Jak włączyć go do menu? Mamy naprawdę dużo pomysłów.
1 / 6
Korzeń imbiru ma szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i fitoterapii, bo obok intensyfikowania doznań smakowych, imbir skrywa wiele właściwości leczniczych. Roślina ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Sprzyja łagodzeniu dolegliwości związanych ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Warto mieć ją pod ręka w przypadku przeziębienia, łagodzi objawy i skraca czas trwania infekcji. Imbir skutecznie znosi dolegliwości związane z chorobą lokomocyjną i bolesnym miesiączkowaniem.
Źródło: 123RF/PICSEL