ZDROWIE | Wtorek, 2 marca 2021 (10:14)
Jest sekretnym składnikiem curry, to ona barwi ryż, nadając mu żółto-pomarańczowe odcienie. W Polsce coraz większą popularnością cieszy się kurkuma sproszkowana, ale bez trudu kupimy również świeży korzeń tej rośliny. Z zewnątrz do złudzenia przypomina miniaturowe kłącza imbiru, dopiero po zdjęciu skórki pokazuje swoje wyraziste oblicze. Ochra czy wściekła pomarańcza? Intensywność to jej drugie imię. Jak jeść i pić kurkumę, a przede wszystkim po co?
1 / 6
Korzenie kurkumy dosłownie sięgają Indii, gdzie odbywa się niemal cała produkcja światowa. Indie są zarazem jej największym konsumentem – zużywają aż 80 proc. kurkumy. Przyprawa ma honorowe miejsce w naturalnej medycynie indyjskiej – Ajurwedzie. Hindusi sięgają po nią dla wzmocnienia organizmu. Traktują ją też jako remedium na wiele dolegliwości. Stymulując wytwarzanie żółci, kurkuma poprawia metabolizm, szczególnie trawienie tłuszczów. Jest pomocna w regulowaniu menstruacji, oczyszcza złogi w nerkach i łagodzi stany zapalne w organizmie. Znosi dolegliwości związane z zapaleniem stawów.
Źródło: 123RF/PICSEL