Babka migdałowa

25 dkg mąki; 4 dkg drożdży; szklanka mleka; 10 dkg masła; 10 dkg cukru; 10 dkg migdałów; pół laski wanilii; 3 jajka.

Rozdrobnione w ciepłym mleku drożdże wymieszaj dokładnie z mąką i zostaw w ciepłym miejscu. Żółtka z cukrem ubij na parze do białości. Gdy rozczyn się ruszy, dodaj ubite żółtka, posiekane migdały (bez skórki) i wanilię. Starannie wyrób ciasto. Dodaj ciepłe, sklarowane masło i dalej wyrabiaj ok. 30 minut. Wreszcie dodaj ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszaj z ciastem. Włóż do wysmarowanych masłem foremek i zostaw w cieple do wyrośnięcia. Wstaw do gorącego piekarnika, piecz ok. 60 minut. Po ostudzeniu można polukrować.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje