Karp po rytwiańsku

Trwa czas przedświątecznych konkursów. Również kulinarnych. Karp po rytwiańsku został wybrany najlepszą świętokrzyską potrawą świąteczną

Karp po rytwiańsku przygotowany przez Irenę Pogorzelską ze Święcicy w gminie Rytwiany zwyciężył w konkursie na najlepszą świętokrzyską potrawę świąteczną, którego finał odbył się w sobotę w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach.

Reklama

Reprezentująca powiat staszowski Pogorzelska powiedziała, że zwycięskie danie wymyśliła na gminny konkurs potraw z karpia. Podkreśliła, że przyrządzanie karpia, nie tylko na święta, ma w Rytwianach długą tradycję. Zaznaczyła, że obecny właściciel tamtejszych stawów hoduje ryby metodą ekologiczną, stąd ich dobry smak.

- Żeby ugotować dobrą potrawę trzeba gotować dla siebie jak dla najlepszych gości. Wtedy są sukcesy - zastrzegła laureatka.

Pogorzelska powiedziała, że wypatroszone dzwonki karpia gotuje 15- 20 minut we wcześniej sporządzonym wywarze z warzyw. Żeby się nie rozleciały, gotuje je na sitku. W potrawie wykorzystuje również rodzynki i śliwki suszone. Po ugotowaniu dokładnie usuwa z ryby wszystkie ości.

Drugie miejsce w konkursie, zorganizowanym przez wojewodę świętokrzyskiego, zajęła gęś w sosie śliwkowo-selerowym przygotowana przez Elżbietę Borycką z Klimontowa, a trzecie - siekaniec dworski Haliny Bodzioch ze Słupi Jędrzejowskiej.

Przewodniczący jury Maciej Kuroń powiedział, że poziom konkursu był wyjątkowo wysoki, ale wyrównany - każdy z członków jury miał swojego faworyta, a zwycięstwo nie było "nokautujące". Dodał, że jego faworytem była jedyna w tym konkursie potrawa przygotowana przez mężczyznę - gąska "grzybowianka" Gabriela Szewczyka z gminy Skarżysko Kościelne.

W sobotnim finale jury oceniało potrawy, które zwyciężyły w eliminacjach powiatowych. Konkursowe drużyny w strojach regionalnych prezentowały potrawy na przystrojonych stołach, a degustacji towarzyszyły występy kapel ludowych. Za przygotowanie stoiska jury nagrodziło powiat skarżyski, a za oprawę muzyczną - zespół Sichowianie z powiatu staszowskiego.

Konkurs zorganizowano po raz drugi. Wśród planów nowego wojewody świętokrzyskiego - Bożentyny Pałki-Koruby- jest promowanie kuchni regionalnej wśród ambasadorów i restauratorów.

Nie zgadzasz się z autorem tekstu i chcesz wyrazić własne zdanie? Przeżyłaś coś ciekawego i chcesz podzielić się swoją historią?

Napisz list do Redakcji!

Na autorów najciekawszych prac czekają nagrody!

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!"

INTERIA.PL/PAP

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje