Kawa dla smakoszy

Dobrej jakości kawę kojarzymy najczęściej z kawą włoską.

Kultura parzenia i picia kawy zapoczątkowana i rozwijana w tym kraju sprawiła, że nie sposób wyobrazić sobie słoneczną Italię bez filiżanki espresso.

Reklama

Warto zatem, byłoby wiedzieć, jak podawać ją w domu i jaką zamawiać w kafejce. Spróbujmy rozszyfrować rodzaje i - często obco brzmiące - nazwy pysznej włoskiej kawy.

Espresso - wbrew powszechnie panującej opinii, nazwa nie pochodzi od ekspresu, nie ma również żadnego związku z szybkością przygotowania kawy, lecz pochodzi od włoskiego przymiotnika esspresivo - wyrazisty, wyraźny.

Espresso to mała, mocna, czarna kawa o konkretnym, intensywnym smaku. Przyrządza się ją z mieszanki kilku, a czasami nawet kilkunastu rodzajów czystej arabiki w specjalnym ekspresie, przez przepuszczenie ok. 25 -30 ml gorącej wody pod wysokim ciśnieniem przez bardzo drobno zmielone ziarna kawowca. Mała ilość wody powoduje, że zawartość kofeiny w jednej filiżance jest dużo mniejsza w porównaniu z kawą z ekspresu przelewowego. Espresso stanowi również bazę dla bardzo wielu innych rodzajów kaw - miedzy innymi latte macchiato, cafe macchiato czy cappuccino.

Espresso risretto lub corto - [korto] czyli krótkie. To mocne espresso z małą ilością wody i dosłownie naparstkiem kawy. Bardzo mocny, intensywny smak, mimo niewielkiej ilości kofeiny.

Espresso coretto - [koretto] to espresso "poprawione", "właściwe", z dodaną odrobinką alkoholu, najczęściej grapy, brandy lub likieru. Serwowana jest w filiżance do espresso.

Espresso doppio to espresso z podwójną ilością wody i kawy, co oznacza również podwójnie intensywny smak. Wciąż jednak zdrowsze od naszej rodzimej dużej kawy.

Espresso sorbetto lub shakerato - to świeżo przyrządzone espresso, wymieszane w szejkerze z kostkami lodu. Podane obowiązkowo w szklance, której brzegi uprzednio wysmarowaliśmy sokiem pomarańczowym bądź cytrynowym i unurzaliśmy w brązowym cukrze. Można dodać zimnego mleka.

Caffe lungo to kawa przedłużana. Oznacza to, że przez ilość kawy właściwej dla espresso zostaje przelana większa ilość wody. To inaczej caffe grande - czyli duża kawa. W Północnych Włoszech zwana czasem caffe tedesco - kawa niemiecka, ze względu na to, że preferowana jest przez niemieckich turystów.

Dowiedz się więcej na temat: mleko | wody | kawa | espresso

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje