Najciekawsze przepisy na muffinki

Zielone muffinki żabiego króla, mini torciki Sachera i 8 innych pomysłów na pyszne babeczki!

Muffinki żabiego króla

Reklama

Składniki na 12 sztuk:

- 200 g mrożonego szpinaku,
- 100 g białej czekolady,
- 350 ml oleju słonecznikowego,
- 3 jajka,
- 200 g cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 300 g mąki,
- 75 g miękkiego masła,
- opakowanie proszku do pieczenia,
- 20 g cukru pudru,
- łyżka konfitury morelowej,
- złote perły z cukru do ozdoby

Przygotowanie:

Szpinak zostawić na noc w lodówce, aby odtajał, odcisnąć nadmiar wody. Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli.
Szpinak pokroić i zmiksować z olejem. Jajka, cukier, cukier waniliowy i ubić za pomocą robota kuchennego. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Szpinak i mąkę dodawać na przemian do ubitych jaj i wyrabiać na gładką masę. Dodać czekoladę. Ciasto nakładać do formy na 6 muffin i piec w 2 partiach w temp 175 st. C przez 20-25 minut. Muffiny wyjąć z piekarnika i po ok. 10 minutach uwolnić z formy. Masło ubić z cukrem pudrem na kremową masę , dodać konfiturę, dobrze wymieszać, na następnie przetrzeć przez sito. Krem nałożyć do rękawa cukierniczego i dekorować muffiny. Koronę z kremu wykończyć perłami z cukru.

Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 2310 kJ/552 kcal

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje