Pij na zdrowie

Poprawia nastrój, przedłuża młodość, uspokaja, odchudza, chroni przed chorobami nowotworowymi. To barwa decyduje o jej charakterystycznym działaniu. Wybierz więc odpowiedni kolor dla siebie. Pomoże ci w tym nasz artykuł.

Współczesny rynek oferuje wiele rodzajów herbaty. Najpopularniejsze z nich to herbata czarna, zielona, biała, czerwona, oolong, aromatyzowana i prasowana.

Reklama

Czarna herbata - pobudzenie

Otrzymywana jest w wyniku czterech procesów - więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia. Legenda głosi, iż czarna herbata powstała przypadkowo, w wyniku zmoknięcia ładunku zielonej herbaty, przewożonej kliprem do Anglii. Podczas fermentacji herbata otrzymuje kolor i aromat. Niestety, traci też wtedy część cennych flawonoidów. Czarna herbata pobudza i poprawia nastrój. Usuwa zmęczenie i ułatwia koncentrację. Rozszerza naczynia krwionośne serca, dzięki czemu zwiększa się Twoja odporność na wysiłek. Jej suche liście zawierają prawie trzy razy więcej kofeiny niż kawa. Kompresy z mocnego naparu z czarnej herbaty łagodzą opuchliznę i usuwają zmęczenie oczu. Najbardziej popularne gatunki czarnej herbaty: to assam, yunnan, darjeeling i ceylon.

Biała herbata - młodość

Powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć, z najdelikatniejszych części krzewu herbacianego. Ma bardzo jasny kolor, bo w zrywanych wiosną pączkach nie ma jeszcze zielonego barwnika, chlorofilu. Po zbiorach pączki więdną i są suszone. Herbata ta produkowana jest w głównie w Chinach. Ma odcień lekko srebrnawy, a po zaparzeniu - kolor jasnosłomkowy. Jest to najdroższy rodzaj herbaty. Biała herbata najsilniej ze wszystkich zapobiega starzeniu, bo zawiera najwięcej cennych flawonoidów.

Czerwona herbata - odchudzanie

Inaczej zwana Pu-Ehr, jest jak wino wśród herbat, gdyż po częściowej fermentacji leżakuje i dojrzewa od 5 do 6 lat. Pochodzi z prowincji Yunnan w południowych Chinach. O ile herbatę pozostałych rodzajów przechowuje się nie dłużej niż rok, o tyle herbata pu-erh może leżeć nawet 50 lat. Jej charakterystyczną cechą jest bardzo silny zapach i smak. Uważana jest za herbatę mającą bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Z tego względu np. czasach dynastii Tang picie herbaty pu-erh było przywilejem cesarza. Czerwona herbata to świetny sojusznik w walce z niechcianym tłuszczem, bo przyspiesza jego spalanie. Zawarte w niej flawonoidy doskonale i skutecznie pobudzają proces przemiany materii. Zwiększają też wydzielanie soków trawiennych i sprawiają, że przewód pokarmowy lepiej pracuje. Dla przyspieszenia odchudzania trzeba pić 3-5 filiżanek dziennie.

Na następnej stronie wszystko o zielonej herbacie.

Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | biała | czerwona | długowieczność | młodość | nastrój | kolor

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje