Po pierwsze - desery

W Hiszpanii - dokładnie w Barcelonie - istnieje chyba jedyna na świecie restauracja, która serwuje menu złożone wyłącznie z deserów.

W Espai Sucre - czyli "Cukrowej Przestrzeni" - można zamówić również słone danie, ale dopiero po zjedzeniu słodkiego.

Reklama

Zwykle w restauracji deser jest drugorzędnym posiłkiem. W Espai Sucre jest odwrotnie. Goście dostają najpierw pięciodaniowe słodkie menu, a jeśli mają ochotę, mogą potem zamówić np. mięso. Na końcu do kawy serwowanych jest 11 rodzajów herbatników i czekoladek.

- Rozpoczynamy od deserów orzeźwiających, zup owocowych, kwaśnych sałatek, jogurtów. Każde kolejne danie jest bardziej złożone i ma wyższą temperaturę. Wszystko kończymy czekoladami i kawą - tłumaczy współwłaściciel restauracji i szef kuchni zarazem.

Nad smakiem i wyglądem dań pracuje 9 kucharzy. Wszystkie dania, nawet lody, przygotowywane są najwyżej dwie godziny przed podaniem.

Oprócz restauracji "Cukrowa Przestrzeń" prowadzi szkołę deserów oraz opracowuje słodkie menu dla restauracji na całym świecie.

Dowiedz się więcej na temat: menu | desery

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje