Schab ze śliwkami

1,5 kg schabu z kością; łyżeczka majeranku; 3 - 4 ząbki czosnku; garść suszonych śliwek; kieliszek czerwonego wina; 2 - 3 goździki; łyżka smalcu; sól.

Umyty schab natrzyj solą, majerankiem i roztartym czosnkiem. Zostaw na 2 - 3 godziny w chłodnym miejscu. Śliwki sparz wrzątkiem, wydryluj. Brytfannę grubo wysmaruj tłuszczem. Między kości schabu wetknij goździki, schab ułóż w brytfannie, obłóż śliwkami, podlej łyżką gorącej wody, wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 90 minut, często podlewając sosem. Gdyby schab zbyt mocno się rumienił, nakryj mięso folią aluminiową lub natłuszczonym pergaminem. Na dopieczeniu podlej winem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje