Żywieniowe zwyczaje Polaków

Z przeprowadzonego przez TNS OBOP badania Snack Panel* wynika, że tylko 25% Polaków je regularnie wszystkie trzy posiłki, właściwe dla danej pory dnia tj. śniadanie do godziny 11.00, obiad w godzinach 11.00 - 16.00 i kolację po godzinie 16.00 .

Główne posiłki zastępowane są przez różnego rodzaju przekąski, zarówno słodkie jak i słone. Ogółem 16% przypadków konsumpcji przekąsek traktowane jest jako część posiłku.

Reklama

Z kategorii przekąsek słodkich (jogurty, ciastka, cukierki, czekolady, wafle, i batony) najchętniej wybieramy jogurty, które w 56% przypadków zastępują nam jeden z głównych posiłków lub stanowią jego część. Jogurty zastępują nam przede wszystkim śniadanie, gdyż aż 62% przypadków ich konsumpcji następuje do godziny 12.00. Wśród produktów częściej spożywanych do godziny 12.00 znajdują się również batony i wafle. Po czekolady i ciastka zdecydowanie chętniej sięgamy po godzinie 16.00.

Konsumpcja przekąsek słonych (orzeszki, chipsy, chrupki, precle i słone paluszki) to w 92% przekąszanie pomiędzy głównymi posiłkami.

Wyjątek stanowią jedynie chrupki, których spożywanie w 13% stanowi część posiłku. Po produkty z kategorii przekąsek słonych zdecydowanie częściej sięgamy po godzinie 16.00.

Dowiedz się więcej na temat: TNS OBOP | śniadanie | posiłki | zwyczaje

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje