Śniadanie zjedz jak król

Podobno Anglicy nie wyobrażają sobie śniadania bez jajek na bekonie, Francuzi rozpoczynają dzień od osławionych croissantów popijanych aromatyczną latte, a w polskich domach nieustannie króluje jajecznica. Tyle tradycja i kulturowe przekazy. Codzienność niestety wygląda inaczej, kiedy w pośpiechu, bez względu na narodowość, łapiemy co mamy pod ręką i wybiegamy ku codziennym obowiązkom.

Z raportu marki belVita zrealizowanego w 2014 roku wynika, że nawet do 30 proc. mieszkańców Europy i Stanów Zjednoczonych nie zjada śniadania.

Reklama

Śniadanie zjedz jak król...

Tymczasem śniadanie to posiłek, którego zadaniem jest dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych po całonocnej głodówce, które odżywią nie tylko ciało, ale przede wszystkim umysł. Dawniej, kiedy codzienne aktywności wymagały od nas wydatkowania znacznie większej ilości energii, ale i świadomość na temat żywienia w zasadzie nie istniała, znane powiedzenie o królewskim śniadaniu: "Śniadanie zjedz jak król, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi", tyczyło się głównie jego ilości. Dziś wiemy już, że to nie ilość, ale jakość spożywanego posiłku świadczy o jego wartości dla naszego organizmu. Dlatego tak ważne jest, aby było ono zróżnicowane i odpowiednio zbilansowane.

Choć zwyczaje śniadaniowe w każdym kraju wyglądają inaczej, wspólnym mianownikiem porannej diety w większości krajów świata są produkty zbożowe, będące źródłem węglowodanów, błonnika i mikroelementów. Aby pierwszy posiłek spełnił warunki pełnowartościowego i odpowiednio zbilansowanego, powinniśmy dodać do nich produkty mleczne, będące źródłem białka i wapnia, owoce i warzywa bogate w składniki mineralne oraz ciepły napój, który zapewni odpowiednie nawodnienie organizmu.

Królewskie śniadanie, planowane zgodnie z zaleceniami dietetyków, powinno być - jak radzi dr inż. Danuta Gajewska, ekspert marki belVita:

  • Spożywane regularnie każdego dnia, o stałej porze - konsumpcja posiłków bez pośpiechu, w spokojnej atmosferze, o regularnych porach dnia zmniejsza ryzyko wahań glikemii, sprzyja utrzymaniu optymalnej masy ciała i prawidłowej pracy przewodu pokarmowego.
  • Urozmaicone - różne każdego dnia. W śniadaniowym zestawie powinny znaleźć się różnorodne produkty ze wszystkich grup żywności zawartych w piramidzie zdrowego żywienia. Im większe urozmaicenie i szerszy asortyment produktów konsumowanych na śniadanie, tym mniejsze ryzyko potencjalnych niedoborów składników odżywczych.
  • Bogate w produkty o wysokiej wartości odżywczej, będące źródłem białka roślinnego i zwierzęcego (wędliny, sery, jaja, produkty mleczne i produkty zbożowe) oraz węglowodanów złożonych - głównie pełnoziarniste produkty zbożowe.
  • Ubogie w produkty z dużą zawartością cukru dodanego, izomerów "trans" kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu.
  • Wzbogacone w owoce i/lub warzywa - w postaci produktów świeżych, mrożonych, konserwowych lub też soków owocowych i warzywnych.


Nie tylko kanapka z serem

Jak wynika z raportu przygotowanego przez markę belVita na temat zwyczajów śniadaniowych Polaków, coraz chętniej sięgamy po coś więcej niż tylko kanapka z serem i wędliną. Choć tradycyjne kanapki nadal stanowią najbardziej popularną pozycję w polskim menu śniadaniowym (taką wersję śniadania preferuje 73 proc. respondentów) to o 8 proc. mniej niż w roku 2010. Z takiej formy śniadania częściej rezygnują kobiety zamieniając kanapkę na jogurty, serki i produkty wielozbożowe, wykorzystujące pełne ziarno.

Rosnąca świadomość Polaków, podsycana coraz bogatszymi doświadczeniami kulinarnymi, podróżami i modą na zdrową i smaczną kuchnię, a także licznymi akcjami edukacyjnymi sprawia, że chętniej sięgamy po nowe smaki, które oprócz pełnego żołądka mają zapewnić nam także przyjemność z jedzenia.

Celebruj od rana

Eksperci radzą, aby jak najczęściej się uda celebrować długie, wspólne śniadania, w gronie rodziny czy przyjaciół. To jeden ze sposobów na pielęgnowanie więzi, a także symboliczne odcięcie się od codziennych zawodowych obowiązków, pośpiechu i stresu.

- Wystarczy rozpocząć poranek od czegoś, co sprawia nam prawdziwą przyjemność. Może to być nasza ulubiona, energiczna muzyka lub pyszne i apetycznie wyglądające śniadanie, które pozwoli nie tylko dobrze zacząć dzień, ale i pozytywnie nas nastroi na kolejne godziny - mówi Kinga Ślużyńska, lifecoach i członek Akademii belVita.

Doskonałym pomysłem na celebrowanie porannych chwil mogą być śniadania tematyczne, które za każdym razem przeniosą nas w inne rejony świata. Taka formuła, oprócz walorów smakowych, może mieć również wymiar edukacyjny dla najmłodszych domowników, stając się pretekstem do rozmów o innych krajach i kulturach. Taka konwencja świetnie sprawdzi się także w gronie przyjaciół, inspirując do ciekawych dyskusji, a być może i przyszłych podróży.

Najciekawsze śniadania świata

Oprócz wspomnianych już  angielskich czy francuskich przysmaków, które mimo wszystko bliskie są naszym rodzimym gustom kulinarnym, zdarzają się naprawdę zaskakujące kompozycje smakowe. Śniadaniowym przysmakiem na Wyspach Bahama jest owsianka podawana z mięsem i krewetkami.  Na Dominikanie króluje "mangu", czyli mikstura z gotowanych zielonych bananów, masła, salami, sera lub jajek, zwieńczona płynną czekoladą. To jednak przykłady absolutnej kulinarnej egzotyki, zarezerwowane wyłącznie dla koneserów.

Wcale nie musimy sięgać tak daleko, aby urozmaicić nasze śniadaniowe menu. Wystarczy, że do tradycyjnej owsianki dodamy orzechy i bakalie, a zamiast tradycyjnej jajecznicy przygotujemy ciut bardziej wyszukany omlet. Pomysłem na szybkie, ale pyszne i zbilansowane śniadanie są też ciastka stworzone specjalnie z myślą o śniadaniu połączone z porcją świeżych owoców i niskotłuszczowego jogurtu.

Możliwości i alternatyw jest wiele. Najważniejsze są chęci i świadomość, że śniadanie to nie tylko posiłek, ale także pretekst do spotkania z najbliższymi i oderwania od codzienności.


Czytaj też: Zjedz śniadanie i poczuj moc!

materiały promocyjne

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje