Ciasto bananowe

Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Składniki na 12 porcji:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 20 dag cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 5 bananów
  • 2 jajka
  • 20 ml rumu
  • 1 op. cukru waniliowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 dag zmielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. gotowego lukru
  • tłuszcz i tarta bułka do foremki

Reklama

Sposób przygotowania:

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Kolejno domieszaj żółtka. Odłóż jeden banan, pozostałe obierz i rozgnieć widelcem.

2. Mus bananowy dodaj do ucieranej masy. Porcjami domieszaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechami. Wlej rum, dobrze wymieszaj. Białka ubij na sztywno.

3. Pianę z białek delikatnie wymieszaj z ciastem. Przełóż do posmarowanej tłuszczem i oprószonej tartą bułką foremki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. 70 minut. Wystudź. Oblej ciasto lukrem.

4. Odłożony banan obierz, pokrój w plasterki, od razu skrop je sokiem z cytryny i ułóż na wierzchu ciasta. Ew. dodatkowo udekoruj ciasto listkami mięty.

Czas przygotowania: 25 minut, pieczenie 70 minut



Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje