Sernik nowojorski

Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj jajka, twaróg, śmietanę, mąkę i mleko.

Składniki na 16 porcji:

  • 10 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 1,3 kg mielonego twarogu
  • 40 dag śmietany kremówki
  • 6 jajek
  • 300 ml tłustego mleka
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 60 dag jagód
  • 1 op. kisielu o smaku owoców leśnych

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj jajka, twaróg, śmietanę, mąkę i mleko. Wymieszaj masę łyżką. Masę serową rozprowadź na spodzie blachy posmarowanej tłuszczem. Blachę wstaw do większego naczynia z wodą. Wsuń do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz ok. 70 minut. Wystudź.

2. Jagody opłucz, osącz, odłóż trochę do dekoracji, resztę rozgnieć. Kisiel ugotuj według przepisu na opakowaniu. Wymieszaj z masą jagodową. Rozsmaruj na wierzchu ciasta. Udekoruj resztą jagód.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje