Ciasto brukselkowe

Na ciepło lub na zimno.


Składniki na 12 kawałków:

  • 50 g masła
  • 350 ml mleka
  • 10 g drożdży
  • 250 g mąki
  • sól
  • 500 g brukselki
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g chudej szynki
  • cebula
  • 4 jajka
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • mąka do podsypywania
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Reklama

Masło stopić i ostudzić. Do 100 ml mleka dodać  5 łyżek wody, wymieszać, podgrzać i rozpuścić w tym drożdże. Mąkę i łyżeczkę soli wymieszać w misce. Dodać mleko z drożdżami i masło. Wyrabiać za pomocą robota kuchennego przez 2-3 minuty, aż ciasto będzie odchodzić od miski. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

Brukselkę obgotować w osolonym wrzątku (10 minut). Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć pokrojoną w kostkę szynkę, po trzech minutach dodać pokrojoną w kostkę cebulę.

 Ciasto jeszcze raz wyrobić i rozwałkować na krążek o średnicy 34 cm. Ciastem wyłożyć blachę o średnicy 24 cm, brzegi lekko docisnąć. Ciasto kilka razy nakłuć widelcem i odstawić w cieple miejsce jeszcze na 15-20 minut.

250 ml mleka wymieszać z jajkami, dodać szynkę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Brukselkę ułożyć na cieście i zalać przygotowana mieszanką i wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 45 minut. Ewentualnie, pod koniec, przykryć folią aluminiową. Podawać na ciepło albo na zimno.

 

Czas przygotowania: 90 minut

Jedna porcja zawiera: 750 kJ/179 kcal


Dowiedz się więcej na temat: brukselka | ciasta pikantne | ciasto

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje