Chleb babuni

Domowe pieczywo.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 2 kg mąki pszennej,
- duże opakowanie otrąb pszennych,
- kostka drożdży,
- 2 łyżeczki soli,
- 4 łyżki nasion siemienia lnianego lub słonecznika,
- 1-2 łyżki kminku całego lub mielonego

Przygotowanie:

1. W litrze ciepłej wody łyżką rozrabiam kilogram przesianej mąki. Dodaję rozrobione w ciepłej wodzie drożdże i odstawiam na chwilę do wyrośnięcia.
2. Po wyrośnięciu dosypuję resztę mąki, otręby, nasiona siemienia lnianego, pestki słonecznika i kminek. Dolewam 3/4 litra ciepłej wody. Wyrabiam ręką tak długo, aż w cieście zaczynają tworzyć się pęcherzyki, a ciasto odstaje od dłoni.
3. Wyrośnięte ciasto przekładam do trzech foremek. Po 15 minutach wstawiam do piekarnika. Piekę godzinę w temp. 180 st. C.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas