Knedel serwetkowy z warzywami

Z kuchni austriackiej.

Składniki:

Reklama

  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka estragonu
  • 0,25 l mleka
  • 6 czerstwych bułeczek
  • 4 jajka+ 2 żółtka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 300 g mrożonego groszku
  • mała kalarepka
  • pęczek zielonej cebulki
  • 250 g małych pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • 1-2 łyżki mąki
  •  200 g śmietany
  • 2 łyżeczki bulionu instant

 Przygotowanie:

Zioła drobno posiekać. Bułki pokroić w kostkę, zalać podgrzanym mlekiem, dodać zioła. Odstawić na 15 minut. Dodać jajka i żółtka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę dobrze wyrobić i ułożyć na wilgotnej ściereczce, uformować wałek zawinąć ściśle w ściereczkę, dobrze zawiązać końce. Włożyć do garnka z wrzątkiem i gotować 30 minut na słabym ogniu.

Groszek rozmrozić, kalarepkę pokroić w kostkę i obgotować przez 5-10 minut w osolonej wodzie. Pieczarki poprzekrawać i usmażyć na oleju na złoty kolor, dodać kalarepkę, groszek i pokrojona zieloną cebulkę, wszystko razem przesmażyć, oprószyć mąką. Wlać 0,5 l wody i śmietanę. Dodać bulion. Gotować przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.

 Knedel wyjąć, odstawić na 5 minut, pokroić w plastry i podawać z potrawką warzywną.

 Czas przygotowania: 75 minut

Jedna porcja zawiera: 2770 kJ/662 kcal


Dowiedz się więcej na temat: kuchnia austriacka | knedle | warzywa

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje