Risotto porowo-grzybowe

Wyjątkowy smak z łatwo dostępnych składników


Składniki na jedną porcję:

  • mały por
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oleju
  • 50 g ryżu
  • 200 g mieszanych grzybów
  • sól, pieprz
  • 20 g parmezanu 

Przygotowanie:

Reklama

Pora przekroić wzdłuż i dobrze wymyć. Zieloną część pokroić w półkrążki, biała w kostkę. Czosnek pokroić w drobną kostkę

Łyżeczkę oleju rozgrzać w rondelku, zeszklić pora i czosnek. Dodać ryż, przesmażyć chwilę. Stopniowo wlewać bulion, mieszając. Kolejną porcję płynu wlewać, gdy ryż wchłonie poprzednią.. W sumie gotować około 25-30 minut.

Grzyby oczyścić, poprzekrawać, smażyć na oleju przez 5 minut. Po 2 minutach dodać pora, doprawić solą i pieprzem i przełożyć do ryżu na 5 minut przed końcem gotowania. Doprawić solą i pieprzem i posypać parmezanem.

 

Czas przygotowania 40 minut

Jedna porcja zawiera 1680 kJ/401 kcal


Dowiedz się więcej na temat: ryż | por | grzyby

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje