Hiszpański omlet z pomidorami
Śniadanie doskonałe.
Składniki na 4 porcje:
- 500 g pomidorów
- 2 cebule
- 6 jaj
- 150 ml mleka
- sól, pieprz
- oregano
- 4 plastry bekonu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Pomidory i cebule pokroić w plastry. Jajka roztrzepać z mlekiem. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Bekon pokroić na mniejsze kawałeczki i uprażyć na patelni bez tłuszczu. ¼ cebuli poddusić na oliwie, dołożyć ¼ pomidorów i zalać wszystko ¼ masy jajecznej. Smażyć 10 minut pod przykryciem. Na koniec posypać bekonem i oregano. W taki sam sposób usmażyć 3 kolejne omlety.
Czas przygotowania 55 minut
Jedna porcja zawiera 1340 kJ/320 kcal
4 Porcji