Jajka po benedyktyńsku

Wykwintne danie z prostych składników.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Przygotowanie:

Zagotować ok 1 litr wody z solą. Dodać ocet. Jajko wybić na lekko posmarowaną olejem chochelkę i wlać do wody. Gotować ok. 5 minut na słabym ogniu, wyjąć.

Plastry szynki podsmażyć na maśle i z łyżeczką tłuszczu układać na kromkach. Polewać je sosem holenderskim, a na nich układać jajka w koszulkach. Posypać posiekanymi ziołami.

Czas przygotowania: 25 minut

Jedna porcja zawiera: 2220 kJ/530 kcal

 Porady:

1. Aby jajko ładnie się ukształtowało, najpierw zamieszaj wodę z octem tak, aby powstał mały wir, a następnie ostrożnie wlej jajko w jego środek.

Gordon Ramsey - Poached Egg

2. Można też przygotować jajka w koszulce inną metodą. Szpikulcem zrób mały otworek w skorupce jajka (na szerszym końcu) i włóż jajko na 1 minutę do wrzątku, wyjmij i dopiero wtedy wybij jajka do wrzącej wody

Ben Starr - How to Poach an Egg

3. Aby żółtko nie ścięło się już po wyjęciu w wrzątku natychmiast przełóż je do miseczki z zimną wodą a następnie osącz.