Jajka po benedyktyńsku
Wykwintne danie z prostych składników.
- sól
- 5 łyżek octu
- 4 jajka
- olej
- 4 plastry gotowanej szynki
- 135 g masła
- 4 kromki białego pieczywa
- pęczek szczypiorku
- natka pietruszki do dekoracjiSos holenderski wg przepisu, który znajdziecie tutaj!
Przygotowanie:
Zagotować ok 1 litr wody z solą. Dodać ocet. Jajko wybić na lekko posmarowaną olejem chochelkę i wlać do wody. Gotować ok. 5 minut na słabym ogniu, wyjąć.
Plastry szynki podsmażyć na maśle i z łyżeczką tłuszczu układać na kromkach. Polewać je sosem holenderskim, a na nich układać jajka w koszulkach. Posypać posiekanymi ziołami.
Czas przygotowania: 25 minut
Jedna porcja zawiera: 2220 kJ/530 kcal
Porady:
1. Aby jajko ładnie się ukształtowało, najpierw zamieszaj wodę z octem tak, aby powstał mały wir, a następnie ostrożnie wlej jajko w jego środek.
2. Można też przygotować jajka w koszulce inną metodą. Szpikulcem zrób mały otworek w skorupce jajka (na szerszym końcu) i włóż jajko na 1 minutę do wrzątku, wyjmij i dopiero wtedy wybij jajka do wrzącej wody
3. Aby żółtko nie ścięło się już po wyjęciu w wrzątku natychmiast przełóż je do miseczki z zimną wodą a następnie osącz.