Omlet cesarski (Kaiserschmarren)

Klasyczne danie.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 3 jajka,

- paczka cukru waniliowego,

- 1/8 l mleka,

- 60 g mąki,

- 15 g +1 łyżeczka cukru,

- 1 łyżeczka + 30 g masła,

- łyżka oleju,

- 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Rodzynki umyć, osączyć. Jajka rozdzielić. Żółtka roztrzepać z cukrem waniliowym, solą i 2/3 mleka. Stopniowo dodawać mąkę i resztę mleka. Białka ubić na sztywną pianę dodając przy tym 15 g cukru. Pianę delikatnie wmieszać do jajek. Łyżeczkę masła i olej rozgrzać na patelni. Ciasto nalewać od brzegu patelni tak aby w środku pozostała mała dziurka. Rodzynki wysypać na ciasto. Piec na złoty kolor na słabym ogniu. 30 g masła umieścić w dziurce na środku omleta i poczekać aż się rozpuści. Omlet przeciąć na 4 części i obrócić. Również z drugiej strony smażyć na złoty kolor. Następnie za pomocą 2 widelców rozerwać omlet na kawałki. Posypać łyżeczką cukru i pozwolić aby cukier lekko się skarmelizował. Omlet podawać mocno oprószony cukrem pudrem.

Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 2320 kJ/554 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas