Pizza Calzone
Jak z włoskiej pizzeri.
Składniki:
- 21 g drożdży
- 400 g mąki
- Sól
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g kolorowej papryki
- 150 g sera mozzarella
- Gałązka rozmarynu
- Natka pietruszki
- 250 g mieszanego mięsa mielonego
- Pieprz
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 ml soku pomidorowego
Przygotowanie:
Drożdże zmieszać z 200 ml letniej wody. Dodać mąkę i łyżeczkę soli oraz 4 łyżki oliwy. Wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na 30-40 minut w ciepłe miejsce. Cebulę, paprykę mozzarellę pokroić w kostkę. Czosnek rozgnieść. 2 łyżki oliwy rozgrzać, przesmażyć czosnek i cebulę. Dodać mięso mielone, przesmażyć, doprawić solą i pieprzem. Dodać paprykę i przecier pomidorowy, smażyć 5 minut. Wlać sok pomidorowy. Dodać zioła i mozzarellę.
Ciasto jeszcze raz wyrobić, rozwałkować na krążek o średnicy 30 cm. Na połowę nałożyć farsz. Brzegi ciasta zwilżyć i skleić. Calzone ułożyć na wyłożonej papierem blasze i odstawić jeszcze na 15 minut. Dekorować ziołami. Lekko skropić wodą. Piec w 200 st. Przez ok. 20 minut.