Spreewaldzka zupa ziemniaczana

Idealna na jesień.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- pęczek włoszczyzny,

- 10 g mieszanych grzybów suszonych,

- 1 kg ziemniaków,

- 125 g ogórków konserwowych,

- 100 g wędzonego boczku,

- 1 cebula,

- 3 łyżeczki bulionu warzywnego,

- ew. kilka kropli oleju lnianego Przygotowanie: Włoszczyznę pokroić na duże kawałki i razem z mięsem umieścić w garnku, zalać 1,5 l wody. Zagotować i gotować ok. 45 minut. Grzyby namoczyć w 120 ml gorącej wody przez ok półgodziny. Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Mięso wyjąć, wywar przecedzić. Ziemniaki włożyć do wywaru i gotować 30 minut pod przykryciem. Ze schabu wyciąć kość. Ugotowane mięso i warzywa pokroić w kostkę. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę, grzyby drobno pokroić (wodę, w której były namaczane zachować). Boczek pokroić w paseczki i usmażyć na patelni na chrupko, dodać cebulę, przesmażyć.

Wodę spod grzybów wlać do ziemniaków. Ziemniaki w rosole rozgnieść (nie miksować!). Zupę zagotować. Doprawić solą, pieprzem bulionem instant. Dodać schab, warzywa i grzyby i gotować 2-3 minuty. Dodać boczek z cebulką i ogórki. Ewentualnie dodać kilka kropli oleju lnianego.

Czas przygotowania: 105 minut

Jedna porcja zawiera 2140 kJ/511 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas