Spreewaldzka zupa ziemniaczana
Idealna na jesień.
- pęczek włoszczyzny,
- 10 g mieszanych grzybów suszonych,
- 1 kg ziemniaków,
- 125 g ogórków konserwowych,
- 100 g wędzonego boczku,
- 1 cebula,
- 3 łyżeczki bulionu warzywnego,
- ew. kilka kropli oleju lnianego
Wodę spod grzybów wlać do ziemniaków. Ziemniaki w rosole rozgnieść (nie miksować!). Zupę zagotować. Doprawić solą, pieprzem bulionem instant. Dodać schab, warzywa i grzyby i gotować 2-3 minuty. Dodać boczek z cebulką i ogórki. Ewentualnie dodać kilka kropli oleju lnianego.
Czas przygotowania: 105 minut
Jedna porcja zawiera 2140 kJ/511 kcal
Wypróbuj też: Saksońską zupę ziemniaczaną!