× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Bawarski gulasz piwny

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Nie tylko na Octoberfest.

Zdjęcie

Bawarski gulasz piwny /Smacznego
Bawarski gulasz piwny
/Smacznego


Składniki:

Reklama

  • 800 g wieprzowiny z udźca
  • 1 łyżka sklarowanego masła
  • pół pęczka zielonej cebulki
  • 330 ml piwa
  • 400 ml bulionu
  • 1 łyżka kminku
  • 800 g ziemniaków
  • sól
  • 2 czerwone papryki
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 1-2 łyżki musztardy
  • 100 g śmietany kremówki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół pęczka pietruszki
  • 1 łyżka masła
 Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę i smażyć 5 minut (porcjami) na sklarowanym maśle.

Zieloną cebulkę pokroić i połowę dodać do mięsa i smażyć razem 2 minuty. Wlać piwo i bulion. Doprawić kminkiem i gotować ok 1 godzinę. Ziemniaki obrać, poprzekrawać i ugotować w osolonej wodzie.

Paprykę pokroić w kostkę i dodać do gulaszu 15 minut przed końcem gotowania. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać musztardę i śmietanę. Pozostałą cebulkę dodać 5 minut przed końcem gotowania. Pietruszkę drobno pokroić , masło stopić, ugotowane ziemniaki obtoczyć w maśle i pietruszce, podawać z gulaszem


Czas przygotowania: 90 minut

Jedna porcja zawiera: 2260 kJ/540 kcal

 


Artykuł pochodzi z kategorii: Mięsa

Smacznego

Zobacz również

  • Oceń tekst

    Ocen: 9

Reklama

Skomentuj artykuł: Bawarski gulasz piwny

Przejdź do forum »

Wasze komentarze (3)

Dodaj komentarz
beeroszka

~beeroszka -

OK! to beer! fest!

BR

~BR -

gulasz węgierski ziemniaki polskie piwo też ale nie wlewać do gulaszu tylko do gardła po gulaszu

eweqwe

~eweqwe -

MOŻE O K TOBERFEST?? a nie o c toberfest :-/

Reklama