Bawarski gulasz piwny

Nie tylko na Octoberfest.


Składniki:

Reklama

  • 800 g wieprzowiny z udźca
  • 1 łyżka sklarowanego masła
  • pół pęczka zielonej cebulki
  • 330 ml piwa
  • 400 ml bulionu
  • 1 łyżka kminku
  • 800 g ziemniaków
  • sól
  • 2 czerwone papryki
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 1-2 łyżki musztardy
  • 100 g śmietany kremówki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół pęczka pietruszki
  • 1 łyżka masła
 Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę i smażyć 5 minut (porcjami) na sklarowanym maśle.

Zieloną cebulkę pokroić i połowę dodać do mięsa i smażyć razem 2 minuty. Wlać piwo i bulion. Doprawić kminkiem i gotować ok 1 godzinę. Ziemniaki obrać, poprzekrawać i ugotować w osolonej wodzie.

Paprykę pokroić w kostkę i dodać do gulaszu 15 minut przed końcem gotowania. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać musztardę i śmietanę. Pozostałą cebulkę dodać 5 minut przed końcem gotowania. Pietruszkę drobno pokroić , masło stopić, ugotowane ziemniaki obtoczyć w maśle i pietruszce, podawać z gulaszem


Czas przygotowania: 90 minut

Jedna porcja zawiera: 2260 kJ/540 kcal

 


Dowiedz się więcej na temat: piwo | wieprzowina | Bawarski gulasz piwny

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje