× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Boczek pieczony w piwie

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

W krainie smaków.

Zdjęcie

Boczek pieczony w piwie /Smacznego
Boczek pieczony w piwie
/Smacznego
Składniki:

- 1 kg chudego boczku,

Reklama


- 2 łyżki majeranku,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki musztardy francuskiej,
- 1 cytryna,
- sól, pieprz,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżka ostrej papryki,
- 1 szklanka piwa

Przygotowanie:

Boczek dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą, dodać olej, musztardę, majeranek, sok z cytryny, pieprz i paprykę. Sporządzoną marynatą natrzeć dokładnie boczek i odstawić na min, 1 h do lodówki (boczek będzie lepszy pozostawiony w lodówce do marynowania na noc). Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać piwem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piec pod przykryciem ok. 1 h, często polewając powstającym sosem. Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec dalsze 15-20 min. Czas przygotowania 3 h.
Przepis na 6 osób.

Artykuł pochodzi z kategorii: Mięsa

Smacznego
Więcej na temat:boczek | wieprzowina

Zobacz również

  • Sól na... słodko

    Sól jest niezastąpiona w kuchni, bo wydobywa smak potraw. Zaskakująco wielu. "Sól wydobywa słodycz czekolady" - zdradza ekspert Marieta Marecka. więcej

Reklama

Skomentuj artykuł: Boczek pieczony w piwie

Przejdź do forum »

Twój komentarz może być pierwszy

Piszesz jako Gość

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.

Reklama