Reklama

Duszona pierś z indyka z papryką i grzybami

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Prosty i smaczny obiad.

Zdjęcie

Duszona piersi z indyka z papryką i grzybami /Smacznego
Duszona piersi z indyka z papryką i grzybami
/Smacznego
Składniki na 4 porcje:

  • 3 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 600 g pieczarki
  • 3-4 gałązki rozmarynu
  • 800 g piersi z indyka
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 350 ml bulionu
  • 75 ml sosu sojowego
  • 2 łyżeczki mąki
Przygotowanie:

Reklama

1. Cebulę pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę, pieczarki oczyścić. Z rozmarynu oberwać listki.

2. Mięso pokroić w grubą kostkę. W dużym rondlu rozgrzać oliwę mocno obsmażyć mięso, posolić i popieprzyć, zdjąć. Obsmażyć pieczarki. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć.

3. Przesmażyć czosnek, cebulę i paprykę, dodać rozmaryn, mięso i pieczarki. Wymieszać bulion i sos sojowy z mąką, zalać mięso. Zagotować i dusić 10-12 minut. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem.

Czas przygotowania: 45 minut

Jedna porcja zawiera: 1680 kJ/401 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Mięsa

Smacznego
Więcej na temat:indyk | drób | pieczarki

Zobacz również

Reklama

Skomentuj artykuł: Duszona pierś z indyka z papryką i grzybami

Przejdź do forum »

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz

wyślij SMS o treści KOLOR na numer

7152

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

DBAMY O JAKOŚĆ! WYROŻNIJ ZA 1,23 PLN

Koszt całkowity SMS 1,23 PLN Nota prawna

? O co chodzi z wyróżnieniem

Wasze komentarze (4)

Dodaj komentarz
Ania

~Ania -

Bardzo znany mi przepis - nie używam jednak oliwy ani olej - mięso podsmażam bez tłuszczu na rozgrzanej patelni, a zamiast mąki dodaję skrobię kukurydzianą - danie zgodne z zasadami diety Dukana :) Pyszne i odchudzające :) Polecam dietę, schudłam już na niej 11 kg, nie chodzę głodna, nie liczę kalorii. Super dieta!

ania

~ania -

Jest lepsze, gdy doda się namoczone suszone grzyby, por i 1/2 ł. śmietany, a zamiast piersi mięso z udźca pokrojone i podpieczone. Podaję to z kaszą jęczmienną. Sos powinien być rzadki.

Wera

~Wera -

Znam inny: Udziec indyczy nacieram wegetą lub solą i niech poleży, potem obsmażam na oleju w naczyniu metalowym, potem w tym naczyniu piekę , wyjmuję na talerz, wrzucam pokrojony seler naciowy, parę śliwek kalifornijskich pokrojonych, obsmażam dokładnie , potem wlewam szklankę białego wina wkładam udziec i obsmażam aż wino wyparuje, potem wkładam do piekarnika i piekę. 1,5 godz. . Właściwie to się dusi, można przykryć. Pychota, na gorąco a na zimno jeszcze lepiej smakuje .

Reklama

Reklama