Kurczak po baskijsku
Nowe spojrzenie na kurczaka.
Składniki:
- 75 g suszonych pomidorów w oliwie
- Pęczek tymianku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- Po jednej zielonej i czerwonej papryce
- 200 g kiełbasy chorizo
- 1 pierś z kurczaka
- 2 nóżki z kurczaka
- Sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
- 300 g ryżu
- 2-3 łyżeczki papryki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 50 g czarnych oliwek
Przygotowanie:
Mięso natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na oleju przez 4-5 minut, zdjąć. Pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo usmażyć na chrupko, zdjąć. Do pozostałego tłuszczu dodać oliwę spod pomidorów. Dodać pokrojone w kostkę: cebulę, czosnek i paprykę, wsypać ryż. Doprawić łyżeczką soli i papryką. Zeszklić, a następnie zalać 1,5 l wody. Dodać koncentrat pomidorowy. Dodać mięso, oliwki, kiełbasę i pomidory. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) na 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 7-8 minut. Udekorować tymiankiem. Podawać.