Medaliony z grzybami w occie balsamicznym
Pyszne wieprzowe medaliony z sosem z prawdziwków!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- Sól
- 400 g prawdziwków
- 2 szalotki
- 4 łyżki oleju
- Czarny pieprz
- 5 łyżek octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru
- 100 ml wytrawnego wina czerwonego
- 200 ml bulionu warzywnego
- 4 medaliony wieprzowe
- 4 plastry bekonu
- 20 g orzeszków piniowych
- 250 ml mleka
- 50 g rukoli
- Tarta gałka muszkatołowa
- Majeranek
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej odzie.
Grzyby pokroić, usmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Szalotki pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać ocet, cukier i wino i gotować 3-4 minuty. (Ewentualnie można sos zagęścić mąką). Dodać grzyby.
Każdy medalion owinąć plastrem bekonu, zawiązać nitką, doprawić solą i smażyć na rozgrzanym oleju ok. 8 minut, obracając.
Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu.
Mleko podgrzać z łyżką tłuszczu.
Ziemniaki odcedzić, odparować i ubić, dolewając mleko. Dodać sól, gałkę muszkatołową i pokrojoną rukolę. Medaliony podawać z sosem grzybowym i ziemniakami.